Avtal 2020 – Svensk Handel

Välkommen till Svensk Handels portalsida för avtalsrörelsen 2020. Här kommer du att få ta del av allt material som kretsar kring avtalsrörelsen: nyheter, filmer, rapporter och debattartiklar. Du kan också välj att följa Avtalsnytt, som är vårt nyhetsbrev för Avtal 2020. 

Avtalsrörelsen 2020 har dragit igång och närmare 3 miljoner svenskar ska få nya löner och villkor. Svensk Handel förhandlar flera kollektivavtal inom områden som detaljhandel, lager, e-handel och apotek. Det är avtal för både arbetare och tjänstemän inom handeln. Anna Nordin, förhandlingschef på Svensk Handel berättar. 

Anna Nordin om avtalsrörelsen

Handeln befinner sig i en brytningstid. Den ökande e-handeln innebär att handelsföretagen i Sverige blir direkt internationellt konkurrensutsatta. Det påverkar hela handeln, inte bara e-handeln, utan också butikerna.

 – Trots att vi haft en god konjunktur har handelsföretagen haft väldigt pressade marginaler. Nu mattas konjunkturen av, det blir ännu tuffare tider för handelsföretagen. Situationen är oroande och det blir oerhört viktigt med återhållsamma löneökningar i den kommande avtalsrörelsen, säger Anna Nordin, förhandlingschef på Svensk Handel. 

> Se alla filmer

Datum att ha koll på i avtalsrörelsen 2020

Den 31 mars löper många stora kollektivavtal på arbetsmarknaden ut.

 – Vi på Svensk Handel förbereder nu utformningen av våra yrkanden, de kommer att beslutas den 5 december. Härefter överlämnar vi yrkandena till Handelsanställdas förbund den 31 januari. Och inleder förhandlingarna med dem första vardagen efter det, säger Anna Nordin.

Se Viktiga datum i avtalsrörelsen här >
  

Publicerad: 2019.11.07 Senast uppdaterad: 2019.11.07