Alla intervjuer och filmer

Här hittar du samtliga filmer som Svensk Handel producerar inom ramen för avtalsrörelsen 2020. Filmerna presenteras i fallande ordning med senast överst.

Intervju

”Vi är lättade över att äntligen ha nya avtal på plats”

Vd Karin Johansson kommenterar det avvärjda hotet om strejk och förhandlingschef Ola Axelsson berättar om de viktigaste nyheterna i de nya kollektivavtalen för anställda inom handeln.

Pressträff

Se Svensk Handels pressträff 12 november

Här kan du se sändningen från Svensk Handels pressträff med anledning av förhandlingarna om nya kollektivavtal för anställda inom handeln.

Intervju

Svensk Handel står upp för märket: ”Handeln kan inte betala mer än andra branscher”

– Vi befinner oss för nionde månanden i pandemi, i en kris där företag och jobb har slagits ut. Mängder av anställda är fortfarande korttidspermitterade, handelns företag kan inte betala mer än andra branscher, säger Karin Johansson.

Intervju

Coronakrisen har slagit hårt mot jobben i handeln

Det har varit en dramatisk utveckling för handeln. Faktum är att var femte anställd inom handeln har korttidspermitterats, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Vad är märket?

Ny film som bekriver det så kallade "märket" och dess viktiga roll för en framgångsrik lönebildning.

Intervju

Förhandlingschef Ola Axelsson om läget inför avtalsförhandlingarna

- Många företag har svårt att bära några ökade kostnader alls i höst. Företag har gått under, andra kämpar för att överleva och andra håller sig över vattenytan med hjälp av statliga stödåtgärder, säger Ola Axelsson.

Intervju

Handlar om lilla butikens möjlighet att klara omställningen

Svensk Handels vd Karin Johansson och förhandlingschef Anna Nordin berättar vilka Svensk Handels utgångspunkter är i årets avtalsrörelse.

Intervju

Chefsekonomen: ”Konkurrensen i handeln är stentuff”

Dyrare importpriser, höjda butikshyror och stegrande lönekostnader pressar lönsamheten för många handlare. Trots att konjunkturen varit god de senaste åren har lönsamheten i handeln fallit.

– Konkurrensen i handeln är stentuff och det håller nere priserna, samtidigt ökar handelns egna kostnader. Det gör att det är en stor utmaning att vara handlare idag”, säger Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson.

Publicerad: 2019.12.20 Senast uppdaterad: 2020.01.27