Hoppa till innehåll

I Sverige har vi ett unikt sätt att styra över löner och andra arbetsvillkor på arbetsmarknaden, det som kallas ”den svenska modellen”. Det innebär att löner och andra arbetsvillkor styrs mer genom kollektivavtal än genom lagar.

c1908be3a62441d2a68c54d89c79a348.jpg

Den svenska modellen innebär också att arbetsmarknadens parter  arbetsgivarorganisationer och fackföreningar – gemensamt kommer överens och förhandlar fram vilka regler som ska gälla, utan inblandning från regering och riksdag.  

Avtalsrörelsens steg

Kollektivavtalen som förhandlas i avtalsrörelsen omfattar både löner och arbetsvillkor, till exempel frågor som arbetstid och inflytande. Processen för att nå fram till en överenskommelse består av ett antal steg: 

  1. Beslut om inriktning.

Till att börja med tar respektive part beslut om inriktning för avtalsrörelsen och sätter sin agenda. 

  1. Överlämning av krav.

Därefter överlämnas kraven... 

Läs mer om Beslut om inriktning och överlämning av krav. 

  1. Förhandlingar påbörjas.

… och förhandlingarna kan börja. 

Läs mer om Stegen i förhandlingsarbetet. 

  1. Eventuell medling eller konflikt.

Om fack och arbetsgivare inte kommer överens blir det medling och i värsta fall konflikt. Det är något alla parter gärna undviker.  

Läs mer om medling och konflikt. 

5. Avtal. 

När förhandlingarna är klara tecknas ett nytt kollektivavtal och vi får återigen fredsplikt på arbetsmarknaden.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.