Annelie Helsing på SH Pension

Även företagare bör spara till pensionen – högt spel att enbart förlita sig på firmans värde

Att vara handlare är att ständigt ha en massa bollar i luften och att tänka på hur livet som pensionär kommer att bli är inte alltid högprioriterat. Men att ha koll på sin pension är viktigt för att behålla sin levnadsstandard när det är dags för en lugnare tillvaro. Hur ska man som handlare tänka kring det här med tjänstepension? Annelie Helsing på SH Pension reder ut. 

– Man bör tänka som alla andra som lönearbetar: Den dagen du går i pension kommer den allmänna pensionen, som baseras på din inkomst genom åren, att kunna vara så liten som hälften av din nuvarande lön. För att behålla din levnadsstandard behöver du sätta av extra pengar. Tjänstepension är ett fördelaktigt sätt att spara långsiktigt och du kan även behöva sätta av pengar i ett privat sparande som täcker upp, säger Annelie Helsing.

Så vad säger du till en handlare som tänker att pensionen, den sitter i firman?

– Även om verksamheten går bra är det inte säkert att det är så enkelt att realisera värdet den dag du vill gå i pension. Och det krävs ganska stora belopp för att täcka upp för kanske ett helt arbetslivs pensionssparande. Man kan jämföra med aktiemarknaden. Ingen skulle lägga hela sitt sparkapital på en och samma aktie. Det kan ju hända saker som ingen förutsett. Att helt förlita sig på värdet av sin egen rörelse är lite samma sak.

Svensk Handel och SH Pension har sedan länge ett samarbete. SH Pension har kunskap om hur en handlares vardag ser ut.

– Vi ser oss som pensionsbolaget för Sveriges handlare, säger Annelie Helsing.

Vad mer behöver jag som företagare tänka på?

– Framför allt risken för oförutsedda händelser. Att ha en tjänstepension handlar om mer än att spara pengar till sin pension. Du bör också fundera på vad som händer om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka under arbetslivet. Det finns bra trygghetsförsäkringar som kompletterar pensionsförsäkringen och det behöver du som företagare tänka extra på. Som anställd har man ofta detta skydd genom kollektivavtal.

– Du kan också välja att skriva in vem som ska vara förmånstagare, det vill säga styra pengarna till rätt person om du dör innan du hinner gå i pension. Så det finns flera scenarier som täcks av tjänstepension. Ett bra tips är att prata med en pensionsrådgivare.

5 tips från SH Pension - saker att tänka på gällande din tjänstepension:

  1. Hur mycket kommer du få från den allmänna pensionen den dagen du går i pension? Det får du snabbt svar på genom att kolla på Minpension.se.
  2. Förlita dig inte på att värdet av din rörelse kommer att täcka upp för en lägre pension, se till att skaffa en tjänstepension.
  3. Välj risknivån efter din ålder men även sparform utifrån hur mycket du vill engagera dig.
  4. Innan du flyttar ett pensionssparande, kolla upp vad du har idag – och vad du får hos den du tänker flytta till.
  5. Kontakta en pensionsrådgivare, som kan gå igenom ditt samlade pensionssparande och ge dig värdefull hjälp på vägen.

Vill du ha hjälp med en genomgång av din tjänstepension?

Ring eller mejla SH Pension på kontakt@shpension.se, 010–471 87 70 så hjälper de dig.

Publicerad: 2021.10.07 Senast uppdaterad: 2021.10.07 Kategori: Medlem