Hoppa till innehåll

Svensk Handels E-handelsindikator för september månad skattar e-handelns omsättning till 10,2 miljarder kronor. Det är en minskning med 19 procent jämfört med september 2022 och den svagaste procentuella utvecklingen under en enskild månad sedan juni 2022.

ehi-1.png

Var fjärde inköp uteblev

Historiskt är september oftast en av årets svagare försäljningsmånader för e-handeln. I år var omsättningen i september dock lägre än samma månad föregående år, såväl som jämfört med 2021 och 2020. Förra årets ovanligt höga e-handelsomsättning i september innebär dessutom tuffa jämförelsetal vilket bidrar till den svaga utvecklingen. E-handelsindikatorn mäts i löpande priser, och givet de senaste inflationssiffrorna från augusti i år är Svensk Handels bedömning att volymförsäljningen i e-handeln i september månad föll med cirka 24 procent. Annorlunda uttryckt innebär det att ungefär var fjärde konsumentinköp via e-handelskanalen uteblev jämfört med september 2022.

- September var ytterligare en oerhört mörk månad för e-handeln i Sverige, och tveklöst en av de sämre månaderna på länge. Samtidigt ser vi alltjämt fortsatt stora skillnader mellan olika varukategorier där kapitalintensiva kategorier som gick bra under pandemin fortsatt har det mycket tufft, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

Minskad köpkraft påverkar, men stora skillnader mellan branscher

Omsättningsutvecklingen för hela tredje kvartalet blev också negativ jämfört med fjolåret trots att positiva tillväxttal i juli och augusti kompenserade något för den svaga septembermånaden. Sammanlagt minskade omsättningen med fem procent under det tredje kvartalet.

Varukategorier för hemmet såsom hemelektronik, byggvaror och möbler har under en längre period uppvisat mycket svag omsättningsutveckling och tredje kvartalet var inget undantag. De här branscherna har tydligt påverkats av hushållens minskade köpkraft. Det genomsnittliga totala köpbeloppet per månad och e-handelskonsument i kategorierna föll kraftigt under det tredje kvartalet jämfört med föregående år

I andra varukategorier går det dock att skönja en positiv trend även om omsättningstillväxten till stor del är inflationsdriven. Kläder och skor växte med 10 procent, sport- och fritidsprodukter med 12 procent och skönhets- och hälsoprodukter med 7 procent.

- Efter att e-handeln nu visat negativ tillväxt åtta kvartal i rad hoppas många på att en stark Black Week och julhandel ska rädda lite av årets omsättning och resultat. Då svenskarna fortsatt håller hårt i plånboken och jagar låga priser, finns det mycket som tyder på att second hand kommer gå riktigt bra även nu i jul. Vissa internationella studier indikerar på att nära på var femte julklapp i år kommer vara en begagnad vara, säger Per Ljungberg.

E-handelsindikatorn – nu ännu mer detaljerad

Månadens E-handelsindikatorn innehåller en hel del nyheter. Nu finns detaljerad information nedbruten på kategorinivå, och istället för indexerade siffror presenteras nu resultat i kronor. Siffrorna som redovisas rör e-handelskonsumtion från både svenska och utländska e-handelsföretag. E-handel från svenska företag kommer alltså inte längre att särredovisas. Det blir alltså en fylligare rapport, samtidigt som den blir mer lättolkad.

- De ändringar som gjorts har varit efterfrågade, varför det är glädjande att de nu äntligen är på plats. E-handelsindikatorn är nu både mer utförlig samtidigt som den har blivit lättare att tolka. Allt för att man tydligare ska kunna se branschens utveckling, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

Läs mer om förbättringarna i E-handelsindikatorn

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
shoppande-familj-utomhus.jpg

Handelns framtidsförväntningar lyfte inte i november

PressmeddelandeInget ljus i tunneln för handelns företag i november. Fortsatt ser butiker, e-handel och partihandel pessimistiskt på kommande tre månader.
ehi3.png

Svaga siffror för e-handeln i oktober

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för oktober månad skattar e-handelns omsättning till 10,8 miljarder kronor.
rea-sale-2.png

Prognos om Black Week

PressmeddelandeBlack Week är en av handelns viktigaste försäljningsperioder. Fyra av tio planerar att göra inköp under veckan.
microsoftteams-image-2.png

Gemensam konsekvensanalys rörande miljözon i Stockholm stad

PressmeddelandeNäringslivsorganisationer i Stockholm har tagit fram en gemensam konsekvensanalys rörande ett införande av miljözon klass 3.
kunder-kladbutik-ii.jpg

Höstens intåg gav delar av modehandeln ett lyft

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för oktober visar på ett lyft för såväl kläd- som skohandeln i löpande siffror.
interior-varuhus-moderna-rulltrappor-1.jpg

Framtidsförväntningarna stiger när handeln gör sig redo för högtider

PressmeddelandeSvensk Handels Handelsbarometern för oktober visar att branschens framtidsförväntningar stiger något inför Black Week och julhandel.
nya-styrelseledamoter-i-svensk-handel-stil.png

Svensk Handel Stil tillsätter nya styrelseledamöter

PressmeddelandeBranschföreningen Svensk Handel Stil förstärker sin styrelse med tre nya ledamöter.
ehi-1.png

Utvecklingen i september den svagaste på över ett år

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för september månad skattar e-handelns omsättning till 10,2 miljarder kronor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.