Bankerna duckar för sitt ansvar

I förra veckan inleddes det största bytet av sedlar och mynt i Sverige i modern tid. Totalt rör det sig om över 300 miljoner sedlar och 1,7 miljarder mynt som ska ersättas. Eftersom antalet bankkontor som tar emot kontanter har minskat radikalt byts de lättast in i samband med att man gör sina inköp i handeln. Bytet är alltså något som handeln i stor utsträckning tvingas ta ansvar för. Bankerna duckar därmed för sitt samhällsansvar.

Under de två år som bytet pågår ska handlarna stå för en betydligt större hantering av kontanter och samtidigt stå för notan för sedel- och myntbytet. Svensk Handels beräkningar visar att kostnaderna som drabbar handeln uppgår till cirka en miljard kronor. Det kan jämföras med Riksbankens kostnad på cirka 150 miljoner kronor.

Hela 75 procent av handlarna inom dagligvaruhandeln uppger att de får ökade kostnader till följd av sedelbytet. Stora kostnader uppkommer, framför allt för utbyte av kassasystem. Därtill kommer en ökad risk för rån när mer kontanter finns i butikerna. Svensk Handel har krävt att handeln ska kompenseras för dessa kostnader, vilket inte skett. För många handelsföretag är lönsamheten redan hårt pressad. Vid sidan av stigande inköpskostnader, höjda hyror, arbetsgivaravgifter och löner blir sedel- och myntbytet ytterligare en utgiftspost.

Bankerna säger att de ska hjälpa sina kunder, men signalerna från handlare runt om i landet säger något helt annat. Antalet bankkontor som hanterar kontanter över disk har minskat kraftigt. Många banker skjuter över kontanthanteringen till värdebolagen som handlarna tvingas teckna avtal med. Därigenom har bankerna styrt bort ansvaret och samtidigt gjort det dyrare för butikerna. Svensk Handel är därför kritiskt till att bankerna flyr sitt ansvar för kontanthanteringen.
Det är tungt, dyrt och riskfyllt att hantera kontanter. Detta samtidigt som kortanvändningen ökat markant de senaste åren. Det här är en kalkyl som bankerna givetvis gjort sedan länge.

Det är anmärkningsvärt att bankerna raskt väljer att avveckla kontanthanteringen, fullt medvetna om att vi står inför Sveriges största byte av sedlar och mynt. Att bankerna duckar för sitt samhällsansvar rimmar illa med det statliga skydd som det svenska bankväsendet åtnjuter och är vad vi i detaljhandeln kallar för dålig service.

Bengt Nilervall, betalansvarig Svensk Handel 

Källa: Market - 2015.10.08
Publicerad: 2015.10.08 Senast uppdaterad: 2015.10.08 Kategori: Besöksnäring 2

Skriv en kommentar

Kommentarer (2)

Kommentar skapad 2015-12-27 12:16
27 dec 2015 kl 12:16

Instämmer givetvis med vad som skrivs. En ytterligare komplikation när sedelanvändning tillfälligt? ökar är att beloppsgränsen max 40 tkr per månad till företagets konto lätt maxas för mindre bolag som ej har/har råd/ anslutit sej till värdebolagen

Kommentar skapad 2015-10-26 09:02
26 okt 2015 kl 09:02

Storbankerna borde inte besitta svenska folkets pengar gratis emedan användning av medlen kostar pengar för andra. Hur kan folk lita så på våra storbanker? Placera dina pengar på annat håll. Institutioner hävdar att kontanter skapar stöld och rån men felet är inte hos kontanter utan den som rånar. Det finns andra värdesaker än kontanter. Hur gör du ett köp av fisk av fiskaren? Eller köp av potatis vid lantbrukaren? Eller ger ditt barn veckopeng? Betala utan att bli registrerad eller skapa vinst åt banken? Använd kontanter.