Handeln ska inte betala notan för hanteringen av kontanter

Replik i Market. Det kan aldrig vara handlarens uppgift att bära kostnaden för att hantera kontanter, skriver Svensk Handels Bengt Nilervall i ett svar till Kontantupprorets Björn Eriksson.

Svensk Handel anser, likt Björn Eriksson, att det är rimligt att bankerna tar ett större ansvar för att säkra tillgången på kontanter. Däremot kan det aldrig vara upp till enskilda företag i handeln att upprätthålla kontanthanteringen i landet. Om ansvariga politiker anser att möjligheten att betala med kontanter är en nödvändig samhällsservice måste de också vara beredda att ta ansvar – såväl operativt som finansiellt.

Handlarna lyhörda inför kundernas önskemål

I tider där kollektivtrafik, P-automater och restauranger i snabb takt blir helt kontantfria fortsätter en klar majoritet av landets butiker att acceptera våra sedlar och mynt. En undersökning bland Svensk Handels medlemmar visar att, i princip samtliga matbutiker, och 82 procent av butikerna inom sällanköpshandeln tar emot kontanter. Handlarna är ytterst lyhörda och kommer att hantera kontanter så länge som kunderna vill betala med dem. 

När antalet sedlar och mynt blir allt färre ökar också kostnaden för handlaren att hantera kontanter

Kontanter en säkerhetsfråga

Det är dock viktigt att vara medveten om att det finns en annan sida av myntet. Minskningen av kontanter i butikerna är en viktig orsak till att rånen som drabbar handeln och dess personal har blivit färre, något som bidrar till att skapa en tryggare vardag för de som arbetar i handeln. Detta har fått fackförbundet Handels att driva på för att handeln ska bli helt kontantfri. 

I många butiker står kontanter för en försvinnande liten del av transaktionerna. Kortköpen dominerar och snart kommer Swish att vara tillgängligt i den fysiska butikshandeln. När antalet sedlar och mynt blir allt färre ökar också kostnaden för handlaren att hantera kontanter. Beställa växelkassa, hantera mynt, räkna dagskassan och se till att en värdetransport tar hand om kontanterna vid dagens slut tar tid och blir allt dyrare för varje år. 

En förlustaffär för handlarna

När kontanterna minskar kan det rentav vara en förlustaffär för många handlare att hantera kontanter. Det finns många, som med goda skäl, anser att det är nödvändig samhällsservice att kunna handla med sedlar och mynt i hela Sveriges avlånga land. Men om det ska vara möjligt måste ansvariga politiker säkra kontanthanteringens finansiering. Det kan aldrig vara handlarens uppgift att bära den kostnaden.

Bengt Nilervall, Svensk Handel

Källa: Market - 2019.12.10
Publicerad: 2019.12.10 Senast uppdaterad: 2019.12.10 Kategori: Kontanter/sedel- och myntutbytet 3

Skriv en kommentar

Kommentarer (3)

Kommentar skapad 2021-04-26 14:41 Svensk Handel
26 apr 2021 kl 14:41

Hej,
att handlare slutar ta emot kontanter styrs först och främst av att kunderna inte betalar med kontanter. Ett annat tungt vägande skäl är säkerheten för personal och kunder.
Att ta beslut om att inte acceptera kontanter övervägs mycket noga då handlaren kan förlora kunder, intäkter eller få dåligt rykte.
Vi ser i våra mätningar att den absoluta merparten av handlare i Sverige tar emot kontanter och kommer göra det fortsättningsvis ett antal år framåt. Därav tror vi kontanterna lever kvar under överskådligt tid. Riksbankens e-krona kan komma att blir svaret på att staten behåller en viss kontroll och det inte enbart kommer finnas privata affärsbankspengar.

Kommentar skapad 2021-04-15 03:42
15 apr 2021 kl 03:42

Att privata banker tillåts skapa pengar är inte hållbart. När bankerna tidigare i historien fick skapa sedlar, då skapade de för mycket pengar vilket ledde till finanskriser. 1904 fick Riksbanken därför ensamrätt att skapa både sedlar och mynt.
Att vissa butiker vill gynna bankernas betalsystem genom att neka svenska sedlar och mynt är både beklagansvärt och kortsiktigt.
Den dag kontanter försvinner kommer även butiker att uppleva hur de helt har hamnat i bankernas våld och tvingas acceptera deras avgifter och regler.
Dags för Svensk Handel att inse faran med att helt digitalisera betalsystemet.
https://www.mittskifte.org/petitions/franta-privata-banker-makten-att-skapa-pengar?source=facebook-share-button&time=1565139311&utm_source=facebook&share=5ee095df-c60a-4654-9020-5fb922ed406e&fbclid=IwAR2X04xFP8b-noVetV3GEXJssQDNUTeNOguaA_07AnnFihYheVJ0TXU5doM

Kommentar skapad 2019-12-19 13:59
19 dec 2019 kl 13:59

Du skriver att handeln inte ska betala notan för hanteringen av kontanter men nämner inget om kortkostnaderna som ensidigt betalas av handlaren och konsumenten vet inte ens att det finns ett kostnad för att ta emot kort.
För mig som handlare är kortkostnaden fyra gånger större än kostnaden för kontanter .
Om kunden har kredit på sitt kort vilken jag omöjligt kan avgöra och inte har rätt att veta så stiger kostnaden ytterligare i procent på beloppet.
En lite mer nyanserad artikel skulle vara önskvärd.