Slutreplik från Svensk Handel om skatten på plastpåsar

Att plastpåsar inte hör hemma i naturen är alla överens om. Det handlar om att lägga energin på sådant som de facto ger ordentliga miljöeffekter. Dyrare påsar är inte rätt väg att gå, låt oss samarbeta istället, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel i sin slutreplik på Aftonbladet. 

SLUTREPLIK. När regeringen straffbeskattar plastpåsar ignorerar de handelsföretagens engagemang i frågan. Svensk Handel är helt överens med Per Bolund om att plastpåsar inte hör hemma i vår natur och i haven. Samtidigt är det inte heller svenska plastpåsar som i första hand skräpar ned.

Vi är på god väg att klara EU:s mål

Handelns företag bedriver sedan flera år ett aktivt arbete för att minska den onödiga användningen av plastpåsar. Vi kan konstatera att arbetet har gett resultat och att vi är på rätt väg. delar av handeln har börjat ta betalt för påsen, handlare tar genom initiativ som One bag habit, steg för att minska användningen av plastpåsar och handeln har dessutom gått före i arbetet med att fasa ut den fossila plasten i våra påsar.

Vi är på god väg att klara EU:s mål om minskad användning av plastpåsar till år 2020. Förra året halverades dessutom mängden plastkassar kring svenska stränder, enligt en rapport från Håll Sverige rent. detta verkar dock ha gått regeringen helt förbi. I stället för att sträcka ut en hand och arbeta tillsammans med handeln införs nu en skatt med minst sagt diffusa miljöeffekter. Det är djupt olyckligt.

Plastpåseskatt – ett slag i luften

Att under grön flagg införa symboliska skatter för att fylla statskassan är oseriöst. I förlängningen riskeras förtroendet för politikens förmåga att lösa de verkliga miljöproblem som vi har. Sverige behöver en kraftfull miljö- och klimatpolitik som levererar konkreta resultat. Plastpåseskatten är tyvärr inte ett exempel på detta utan kan närmast liknas vid ett slag i luften.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef Svensk handel

Källa: Aftonbladet – 2019.11.31

Läs mer: Skatten på påsar är bara symbolpolitik

Publicerad: 2019.10.31 Senast uppdaterad: 2019.10.31

Skriv en kommentar