Lägre kortavgifter väntar

Den 9 december träder nya EU-regler i kraft som innebär att ett tak sätts på de mellanbanksavgifter som bankerna tar ut vid korttransaktioner.

Det nya avgiftstaket är 0,2 procent för bankkort och 0,3 procent för kreditkort.

Lägre avgift
På sikt ska de lägre mellanbanksavgifterna bidra till att omfördela intäkterna från banker till handlare. I förlängningen ska det även komma konsumenterna till del genom lägre priser.

Mellanbanksavgiften är bara en del av kostnaden som handlaren betalar för varje korttransaktion till sin inlösande bank.

– För de flesta handlare kommer dock kostnaden för kortbetalningar att bli lägre framöver, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel.

Omfattande arbete bakom
Handelsorganisationer och handelsföretag inom Europa har sedan många år arbetat för att åstadkomma denna reglering eftersom den gemensamma synen är att  konkurrensen inom betalningsområdet inte fungerat.

– Efter ett omfattande arbete på både nationell och europeisk nivå har vi nått ett resultat som tar oss ett stort steg fram mot mer kostnadseffektiva betalningar, säger Bengt Nilervall.

Svensk Handel har i högsta grad varit engagerade i detta näringspolitiska arbete och uppskattar idag att denna reglering ger en besparing för den svenska detaljhandeln på cirka 1 miljard svenska kronor per år.

Avgiftstaket för förmedlingsavgifter i EU:s förordning börjar tillämpas den 9 december 2015.

Inom kort presenteras Svensk Handels nya kortavtal i samarbete med Teller.

Bengt Nilervall
Publicerad: 2015.12.03 Senast uppdaterad: 2015.12.03 5

Skriv en kommentar

Kommentarer (5)

Kommentar skapad 2020-02-29 14:40
29 feb 2020 kl 14:40

Hej
Jag har en liten resebyrå i Sandviken.
Använder inte kortdragare normalt, bankgiro är det vanligaste betalnings formen! Nu var det tre par som absolut ville betala med sina kreditkort, jag fick låna en kortdragare av min bank mot en ” mindre avgift” sa banken! När jag lämnade tillbaka dragaren kostade det mig ofattbara 4400kr!!! Tycker ni att det är en rimlig avgift? Som nyckelkund med mitt företag kan man tycka att det inte är den bästa servicen till ett företag.
Jag personligen tycker att det är ett skämt. Hade det varit ett större företag skulle man inte göra på samma sätt, utan då var det nog mer medhårs strykning.
Med vänlig hälsning,
Anders

Kommentar skapad 2019-02-16 12:23
16 feb 2019 kl 12:23

Kort

Kommentar skapad 2019-02-06 06:37
06 feb 2019 kl 06:37

Konkurrensen inon kort funkar fortfarande inte.
på företagskort och kreditkort plus utländska kort tillexempel går det upp till hisnande 3-5%

Trevligt när banksvinen tar 50% eller mer av vinsten på ett paket lågpriscigaretter på en tjänst som gör att de slipper ha svensk personal (vi betalar denna personal iform av fler arbetslösa=högre skatt en gång till).

Så hyr de ut billiga kinesisktillverkade gratis terminaler för en dyr peng.

Kommentar skapad 2018-06-19 23:12
19 jun 2018 kl 23:12

Självklart ska kortinnehavaren stå för den fulla kostnaden för kortanvändningen. Dagens situation gynnar endast de giriga bankerna, vilket de också lobbat för. Finansinspektionen och politikerna står på bankernas sida. Resultatet är en extrem överanvändning av korten. Om kortinnehavarna känt till hur mycket detta kostar handlare så hade det garanterat sett annorlunda ut. Ett kortköp på ett lite högre belopp kan ge en kortavgift på tusentals kronor! Det finns inget övre tak. Det nya påhittet att ta bort den fasta avgiften per köp med debitkort har gjort dessa köp många hundra procent dyrare. EU:s ändringar leder inte till lägre kostnader, utan till högre kostnader. Precis det bankerna lobbat för. Sedan NETS köpte upp verksamheten av Nordea har avgifterna gått upp med över 1000 (ett tusen) %. NETS fullkomligt badar i pengar enligt årsredovisningen. Lagstifta om att kortinnehavaren ska bära hela kostnaden och korten är ett minne blott. Vi kommer inte att sakna dem.

Kommentar skapad 2018-06-19 23:24
19 jun 2018 kl 23:24

Kort med kredit är så skaffade att kortinnehavaren får en "räntefri" kredit av banken. Den som betalar räntan och risktillägget är dock handlaren. Räntor på 24-60 % är vanliga. Låt kortinnehavaren bära sina egna ränte- och riskkostnader i stället. Återigen, lagstifta om detta.

Kommentar skapad 2015-12-21 19:54
21 dec 2015 kl 19:54

Vi tycker att kortinnehavaren skall stå för kostnaden tillsammans med sin bank. Varför skall denna kostnad tas ut av handlare? Vi betalar avgifter för kortdragare, telefonlinje, kvittorullar mm. Hyran av kortdragare borde för övrigt vara mycket lägre än den är idag och man borde lättare kunna köpa sin kortdragare. Vi har ännu ej tecknat kortavtal med Svensk Handel, eftersom vi hittills haft lägre avgifter via vår bank.