Butikskommunikatören Johanna Hanson kan segra i yrkes-EM

Ungdomar från hela Europa samlas i Göteborg för att tävla i yrkes-EM. Totalt finns 35 olika yrken representerade i tävlingen som syftar till att väcka intresset för yrkesutbildning hos de elever som är på väg att välja gymnasieutbildning.

– Målet är även att höja kvaliteten på Sveriges yrkesinriktade utbildningar och höja statusen för modern yrkesutbildning, säger Helen Rönnholm, utbildningsansvarig på Svensk Handel.

Yrkes-EM pågår den 1-3 december och väntas besökas av cirka 40 000 personer varav 29 000 skolelever. Ett av yrkena som det tävlas i är visual merchandising (butikskommunikation). Sveriges deltagare som heter Johanna Hanson tog tidigare i år tog examen från Handelsakademin i Skärholmen. Hon kvalificerade sig till EM genom sin vinst i yrkes-SM som avgjordes  i maj.

Butikssäljare ännu ingen tävlingsgren

Handelsbranschen finns, genom den partsgemensamma organisationen Handelsrådet, representerade under tävlingsdagarna. Ett nytt inslag i årets arrangemang är att Handelsrådet genomför en presentationsgren i butiksförsäljning.

– Butikssäljare är inte i dagsläget en officiell tävlingsgren men vi arbetar för att det i framtiden ska bli det, säger Helen Rönnholm.

För visst går det att tävla i butiksförsäljning. Under yrkes-EM tre tävlingsdagar kommer fem elever från Handels – och administrationsprogrammet att tävla i rollspel och kunskapsprov. Rollspelet sker inför både publik och domare.

Kvällen den 1 december arrangerar Handelsrådet tillsammans med Svenskt Näringsliv och LO ett kompetensmingel för branschfolk och beslutsfattare. Minglet kommer att äga rum på ICA Focus som ligger i anslutning till tävlingsarenan Svenska Mässan.

Publicerad: 2016.11.22 Senast uppdaterad: 2016.11.22 Kategori: Skola och forskning

Skriv en kommentar