Cecilia Widegren, M, besökte Intersport

Det börjar närma sig jul och även om just denna måndagsförmiddag är relativt lugnt på Intersport i Falköping befinner vi oss mitt i den allra hektiska perioden för handeln. Under en förmiddag ska Cecilia Widegren, riksdagsledamot för Moderaterna, genom projektet PraoExpress få en inblick i hur det är att arbeta i handeln och vilka frågor som är viktiga för företagen i handeln.

Ulf Johansson driver sedan 2004 butiken och 2010 gjordes en totalrenovering för att anpassa de drygt 600 kvadraterna butiksyta till framtidens konsumenter och handel.

– Får vi bara lite snö på detta så kommer kön ringla lång här om några timmar. Sportbranschen är utan tvekan en av de mest väderberoende branscherna vilket ibland kan göra inköp och planering svårt. Blir det kallt vill kunderna ha en vinterjacka och ett par skidor nu, inte nästa vecka eller veckan innan, säger Ulf Johansson.

Stort fokus på tjänster

På Intersport i Falköping finns förutom skidor och sedvanliga sportprodukter också ett stort fokus på tjänster. I källaren finns bland annat en stor skidverkstad och här slipas otaliga längdskidor varje år. Inte minst tiden innan Vasaloppsveckan då slipen går på högvarv. I butiken finns ett högteknologiskt löpband och en maskin för att tillverka kundanpassade sulor. Allt för att inte bara erbjuda kunderna produkter utan även tjänster som gör att de antingen hittar rätt produkt eller att de lär sig använda sina befintliga på ett mer hållbart sätt.

– För att hänga med i utvecklingen gäller det att stå på tå och inte vara rädd att testa nya saker, säger Ulf Johansson. Vi jobbar ständigt för att hitta nya vägar att möta kundernas behov och alla i personalen har fokus på att hela tiden maximera kundernas tid i butiken.

Påverkad lönsamhet

I butiken arbetar förutom Ulf, sju personer på heltid och några extra på timmar. Många av de anställda är personer som via gymnasiets handelsprogram kommit in via praktik och nu, några år senare tillhör den fasta personalen. Att en stor andel av personalen är under 25 år är dock något som påverkat lönsamheten i företagen när regeringen vid årsskiftet återställde den tidigare sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga.

– Det är olyckligt för de unga att det nu blir svårare att komma in i arbetslivet och få sin första rad på CVt, konstaterar Cecilia Widegren. Hur vi får in de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden är något vi funderar mycket på. Vad kan vi i politiken göra för att företagen ska anställa ytterligare en?

Svårare med lån

Under förmiddagen kom också frågan om generationsskiften av företag upp. Att det på senare år blivit svårare för personer att belåna sig för att kunna köpa och ta över ett företag.

– För att kunna sälja krävs det en köpare som kan betala och där tror jag att bankerna har blivit tuffare med åren. Det gör att det blir svårt att få igenom ett lån för att kunna ta över en butik. Ska handeln kunna växa även i framtiden måste dels företagen ges förutsättningar att anställa, dels måste fler kunna starta nytt, eller ta över ett befintligt företag, säger Ulf Johansson.

Betalfrågor och säkerhet

Ett par timmar går snabbt när samtalen och diskussionerna är långa. Kostnaden för kontanthantering, stölder och bedrägerier i butiken, e-handels integration i den fysiska butiken, integration på arbetsmarknaden och samverkan mellan skola och näringsliv, var några av alla de ämnen som bearbetades under dagen.

– Jag tycker att det är intressant när Ulf säger att han inte kan så mycket om politik eller engagerar sig så mycket i det. Under de här timmarna idag har vi pratat om en mängd olika saker som alla har politisk bäring. Det är i högsta grad politik, politik på riktigt, live från en företagares vardag. Jag har fått med mig många bra inspel tillbaka till arbetet i riksdagen, sammanfattar Cecilia Widegren dagen på Intersport i Falköping.

Publicerad: 2016.12.09 Senast uppdaterad: 2016.12.09

Skriv en kommentar