Strejk i Göteborgs hamn slår mot handeln

Hamnarbetarförbundet strejkar i Göteborgs containerhamn som är ett viktig nav för partihandeln. Strejken får konsekvenser för varuförsörjningen till landets butiker.

Strejken är riktad mot hamnföretaget APM Terminals som har stor verksamhet i Göteborg. Hälften av all containertrafik går via företagets hamn i Göteborg. Under strejken kommer enbart en tredjedel av verksamheten att vara igång.

– Att partihandeln fungerar är avgörande för att butikerna ska kunna fylla sina hyllor med varor som kunderna vill ha och behöver. Strejken i Göteborgs containerhamn är därför ett stort problem för många butiker, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel.

Hamnen i Göteborg är Nordens största och ett viktigt nav för partihandeln som förser butikerna med varor.

Konflikten är mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Strejken pågår den här veckan mellan tisdag-fredag. Här finns mer information på transportföretagen.se.

– Hamnföretaget har ett gällande kollektivavtal. Att verksamheten ändå drabbas av en så omfattande stridsåtgärd som så ingripande påverkar stora delar av svenskt näringsliv illustrerar att konfliktreglerna i Sverige behöver reformeras, säger Tomas Undin.

Bild: Göteborgs Hamn

Publicerad: 2016.11.17 Senast uppdaterad: 2016.11.17 Kategorier: Avtal17, Avtal17

Skriv en kommentar