Shoppingturismen – en viktig motor för samhällsekonomin

Svenska och utländska besökares utlägg i handeln ökade med 8,9 procent under 2016. Sedan år 2000 har shoppingturismen i Sverige ökat med 136 procent. Handeln är en bransch som befinner sig i en stor förändring där shoppingturismen är en viktig motor för samhällsekonomin.  

Svensk Handels rapport ”Shoppingturism i Sverige” presenterades under fredagen i Göteborg. Sedan år 2000 har shoppingturismen ökat med 136 procent och det finns en fortsatt stor potential för en ökning av shoppingturismen framöver.

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsen i Göteborgs ordförande och ansvarigt kommunalråd för näringsliv, turism och evenemang medverkade under seminariet och pratade om shoppingturismens betydelse för samhällsekonomin.

– Shoppingturism är en given motor för samhällsekonomin. Det är slående hur dynamiskt shoppingturismen har växt. Här finns en stor utvecklingspotential, speciellt i att jobba för att öka antalet utländska besökare, betonade Ann-Sofie Hermansson.

Nästan halva reskassan hamnar i handeln

Utländska besökare i Sverige står för den största delen av shoppingturismen. Under 2016 omsatte gruppen 54 miljarder kronor i den svenska handeln. Totalt lägger de 45 procent av sin reskassa på shoppingturism. Detta bidrar enligt Ann-Sofie Hermansson även som en viktig motor för samhällsekonomin.

– Inom shoppingturism skapas många av de första jobben. Jag hade själv mitt första jobb på ett bageri. De här ingångarna är livsviktiga. Ska vi kunna fortsätta press ned arbetslösheten är shoppingturismen en nyckel.

Omsätter 85 miljarder

Rapporten visar att shoppingturismen har växt betydligt snabbare än övrig turistkonsumtion. Under 2016 omsatte den 85 miljarder kronor, vilket motsvarar 11 procent av den svenska detaljhandelns totala omsättning.

– Handeln spelar en viktig roll för platsens attraktionskraft. Många gånger är shopping huvudorsaken med själva resan. I tider där digitalisering och internationalisering förändrar spelplanen för handeln blir kundgruppen besökare allt viktigare, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Även Camilla Nyman, Vd på Göteborg & Co pratade om besöksnäringens betydelse för ekonomin. Enligt henne är det även viktigt att se till så att stadsplaneringen ökat attraktiviteten för destinationen.

– Framkomlighet är något vi som stad måste jobba med. Vi identifierar just nu var vi kan bygga fler parkeringsplatser och öka framkomligheteten. Vi som representerar staden har ett viktigt jobb att göra.

Publicerad: 2017.11.07 Senast uppdaterad: 2017.11.07 Kategorier: Besöksnäring, Stads- och platsutveckling Nyheter 1

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)

Kommentar skapad 2017-11-08 13:46
08 nov 2017 kl 13:46

Vad görs konkret för att se till att butikerna ens finns kvar i citykärnorna om 5-10 år. Redan idag ser vi att de små butikerna försvinner till förmån för de stora drakarna som kan etablera flera olika butikskoncept från samma stora kassa. Snart är det bara H&M som kommer att finnas i citykärnorna under olika butiksnamna som Cos, & Other Stories, H&M, ARKET, H&M HOME, Monky, Weekdays etc....... alla de andra har försvunnit. Det behövs konkreta skattelättnader och bidrag för att de små ska kunna vara kvar och bibehålla mångfalden. Om 10 år har de allra flesta citykärnor dött ut, och då tar det många år att komma igen för turismen.