Nina Jelver är ny bedrägeriexpert på Svensk Handel

Svensk Handels säkerhetsenhet stärker kompetensen inom bedrägeriområdet. Nina Jelver har rekryterats från Polisens nationella bedrägericenter för att ge handelsföretagen stöd, råd och tips för att kunna syna bedrägeribluffen.

- Teknikutvecklingen innebär stora möjligheter, tyvärr gäller det även för de kriminella. Bedrägerierna mot företag har ökat lavinartat de senaste åren. Med den här rekryteringen vill vi bidra till att stärka näringslivets kunskapsnivå inom bedrägeriområdet, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Nina Jelver kommer närmast från Polisen där hon arbetat med bedrägerifrågor på Nationellt bedrägericenter. Tidigare har hon även arbetat på både Brå och Rikspolisstyrelsen. Nina är utbildad kriminolog från Stockholms Universitet. 

- Jag ser fram emot att arbeta direkt mot företag och att bistå dem i deras vardag. Det finns ett stort behov av mer information och kunskap inom bedrägeriområdet. De kriminellas modus förändras snabbt i takt med digitaliseringen, vilket ökar företagens utsatthet. Vi har ett viktigt jobb att göra, säger Nina Jelver.

Några exempel på bedrägerier som ofta drabbar företag är kortbedrägerier, vd-bedrägerier och bluffakturor. Det förekommer också fall där bolag kapas.

Nina råder alla företagare att ansluta sitt företag till en digital brevlåda eller att ladda ned Bolagsverkets app. Då får du som företagare aviseringar via mejl eller sms om det kommer in anmälningar kring styrelseändringar i ditt bolag och kan agera direkt. Nina Jelver började sin anställning på Svensk Handel den 1 oktober.  

Bedrägeriexpertens fem snabbtips – så undviker du att gå i bedrägerifällan: 

  1. Öppna inte e-post eller länkar som är okända eller oväntade för dig
  2. Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det
  3. Lämna aldrig ut dina personliga uppgifter på uppmaning av någon annan
  4. Anslut ditt företag till en digital brevlåda
  5. Håll dina programvaror uppdaterade och ta regelbundet en kopia på information som du inte kan vara utan

Ta del av alla Svensk Handels säkerhetstips – ladda ned Svensk Handels säkerhetsapp!

Pressbild: https://www.flickr.com/photos/svenskhandel/albums/72157700676420141

Publicerad: 2018.10.10 Senast uppdaterad: 2018.10.10

Skriv en kommentar