På söndag firar vi pappor och singlar

Både Singles day och Fars dag inträffar i år söndag 11 november. Även om Singles day är världens största e-handelsdag med en omsättning som enbart i Kina är hela tre gånger Sveriges totala årliga  e-handelsförsäljning har fenomenet ännu inte slagit igenom i större utsträckning i Sverige. Det är fler svenska handlare som ser fram emot Fars dag.

Shoppingfenomenet Singles Day kommer från Kina och räknas som världens största e-handelsdag. Under 2017 omsatte Alibaba, som är den största aktören under dagen, 25,3 miljarder dollar. Det är mer än tio gånger mer än vad e-handeln omsatte under Black Friday i USA förra året och mer än tre gånger mer än den svenska e-handelns totala årliga omsättning.

”Singles day är ett shoppingfenomen som i ett globalt perspektiv saknar motstycke. Med tanke på att digitaliseringen gjort handeln global är det viktigt för svenska handelsföretag att följa hur Singles day utvecklas. Fortfarande är det relativt få svenska handlare som uppmärksammar shoppingdagen”, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

I Svensk Handels undersökning tidigare i år uppgav endast 1 procent av handlarna att Singles day är viktig för försäljningen. Motsvarande siffra för Fars dag var i samma undersökning 11 procent. Det råder inga tvivel om att svenska handlarna kommer att uppmärksamma papporna mer än singlarna på söndag.

”Fars dag har en förhållandevis stark tradition i Sverige. Det är ett tillfälle att visa sin pappa uppskattning och det vill många fortfarande göra”, säger Johan Davidson.

Fakta om Fars dag

  • Har sitt ursprung i USA på 1910-talet, och kom till Sverige 1931.
  • Ursprungligen firades Fars dag i juni, men sedan många år är det andra söndagen i november som gäller.
  • Runt 2,5 miljoner pappor har möjlighet att bli firade i Sverige i år.
  • Vanliga presenter enligt Svensk Handels undersökningar är choklad, böcker, slips och skjorta, eller att bjuda på middag.

Fakta om Singles Day

  • Har sitt ursprung i Kina och firas den 11 november varje år. Datumet (11/11) innehåller endast ettor och symboliserar ensamhet.
  • Ursprunget är omtvistat men antas ha uppkommit under 90-talet som en protest mot Alla Hjärtans Dag.
  • Singles Day är världens största shoppingdag och den är den viktigaste shoppingdagen i Kina.
  • Försäljningen i Kina under Singles day motsvarar halva Frankrikes eller hela Brasiliens årliga e-handelsförsäljning.

Det kommer att dröja till år 2029 innan Fars dag och Singles day sammanfaller nästa gång.

Publicerad: 2018.11.06 Senast uppdaterad: 2018.11.06 2

Skriv en kommentar

Kommentarer (2)

Kommentar skapad 2019-06-05 11:16
05 jun 2019 kl 11:16

Testar igen...

Kommentar skapad 2019-06-05 11:15 Svensk Handel
05 jun 2019 kl 11:15

Test