Plastpåsarna fortsätter att minska i handeln

Allt färre svenskar använder plastbärkassar när de konsumerar. Drygt fyra av tio svenskar använder alltid eller oftast en medhavd kasse när de handlar. Samtidigt uppger 12 procent att de aldrig använder plastbärkassar. Det visar Novus tredje konsumentundersökning om svenskarnas inställning till plastbärkassar.  

Sen första mätningen i juni 2017 har det skett en stor minskning av andelen plastbärkassar inom handeln. Störst har förändringen varit inom kläd- och skobranschen med en minskning på 19 procent. Samtidigt visar undersökningen att nära hälften (48 procent) oftast använder en medhavd väska när de handlar.

– Handeln vill och tar ett stort ansvar för miljön. För att klara de utmaningar som världen står inför så måste handeln tillsammans konsumenterna bidra. Därför är det glädjande att se att den positiva utvecklingen fortsätter, säger Magnus Nikkarinen, hållbarhetsansvarig på Svensk Handel.

Butikerna har vidtagit olika åtgärder för att minska antalet plastbärkassar. Inom sällanköpshandeln är det vanligast att fråga om kunden verkligen behöver en påse. I dagligvaruhandeln har de flesta valt att sätta upp en informationsskylt vid kassalinjen.

Handeln har även tagit flera goda initiativ, ett av dem är One Bag Habit, där alla medlemmar tar betalt för påsar i butik och donerar överskottet till ändamål som driver hållbar utveckling. Initiativet har lett till en markant minskning av bärkassesanvändningen och mottagits väl av både butiksanställda och kunder. One Bag Habit har även utnämnts till ”Sustainable Venture of the Year” för sin normbildande insats. Satsningen kommer att fortsätta och fler företag är välkomna att hoppa på hållbarhetståget och ansluta sig.

– Handelsföretagen har visat på en stor handlingskraft för att minska konsumtionen av plastbärkassar. Det är däremot en lång bit kvar till målet och vi får inte slå oss till ro. Vi måste fortsätta visa framfötterna och fråga kunderna, avslutar Magnus Nikkarinen.

Den 1 juni 2017 infördes informationsskyldighet kring plastbärkassar miljöpåverkan. Till år 2025 ska den genomsnittliga svensken använda 40 plastbärkassar per år.

Läs Naturvårdsverket pressmeddelande här 

Vad innebär EU-direktivet kring plastbärkassar?

Sverige har åtagit sig att minska antalet plastbärkassar. Från börjar är det ett EU-direktiv med syfte att minska förbrukningen av plastbärkassar, minska nedskräpning samt att nå mer effektivt resursutnyttjande.

Målen är att minska förbrukningen av plastbärkassar generellt och att tunna plastbärkassar inte överskrider:

• 90 påsar per person och år senast den 31 december 2019 och
• 40 påsar per person och år senast den 31 december 2025

Förordningen innebär också att den som yrkesmässigt tillverkar eller för in plastbärkassar till Sverige måste rapportera antal tunna respektive tjocka plastbärkassar avsedda för den svenska marknaden.

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2018.12.17 Senast uppdaterad: 2018.12.17

Skriv en kommentar