Se upp för Bolagsupplysningens nya bluff

Just nu skickar Bolagsupplysningen ut 2018 års version av bluffblanketten. Den är utformad för att misstas som myndighetspost och många tror att den kommer från Bolagsverket. Den vilseledande blanketten kan kosta dig 5795kr per år. 

Med stor text längst upp på blanketten står det ”Dags att komplettera” samt en uppmaning om att man ska rätta till eller fylla i sina nya företagsuppgifter. Längst ner på blanketten står det ”Vänligen returnera snarast, använd bifogat svarskuvert, Porto betalt”.

Det man inte lägger märke till vid första anblick är att det i det finstilta står att kostnaden är 5795kr per år. Skriver man under och skickar in blanketten så kommer man att få en faktura.

Den nya bluffblanketten från Bolagsupplysningen förväntas nå alla företag i hela Sverige. Bolaget ligger publicerat på Svensk Handel Varningslistan sedan juli 2014 och har tidigare gjort liknande utskick.

Om du har fått blanketten rekommenderar Svensk Handel att du gör följande:

  • Skriv inte under
  • Riv sönder blanketten och kasta
  • Informera andra i din omgivning

Om du har skrivit under blanketten bestrid kommande faktura enligt följande:

  • Skriv följande text över fakturan: "Jag motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras." 
  • Scanna eller ta en bild på fakturan och skicka via mail till den mailadress som står på fakturan. Lägg till mailadressen varningslistan@svenskhandel.se som kopia
  • Gör en polisanmälan via appen, klicka på ”Anmäl” och välj ”Bluffaktura”

Ladda ner vår app Säkerhetscenter med Varningslistan

I appen kan du anmäla säkerhetshändelser samt ta del av varningar, tips och checklistor.

Publicerad: 2018.10.18 Senast uppdaterad: 2018.10.18 1

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)

Kommentar skapad 2018-10-23 12:21
23 okt 2018 kl 12:21

Varför inte skicka tillbaka svarskuvertet tomt, då får blufföretaget betala returposten. Om många gör det så skulle det inte löna sig med detta upplägg.