Årets julklapp 2019 – en mobillåda!

När Handelns Utredningsinstitut presenterade Årets julklapp 2019 uppstod en del frågetecken. Det är inte en produkt i egentlig mening utan mer ett koncept i hållbarhetens tecken – hållbar hälsa. Kommen ur en växande medvetenhet om att skärmtiden ständigt ökar samt de konsekvenser som detta leder till. 

Årets julklapp bekräftar och förstärker den trend som vi länge skönjat, att vår konsumtion i allt högre grad utgår från våra insikter, kunskap och vår känsla av ansvar. För samhälle, miljö och vår egen hälsa. 

Årets julklapp går i hållbarhetens tecken

Så vad är en mobillåda, och på vad sätt uppfyller den de kriterier som ligger till grund för analysen som handlar om försäljningsvärde och antal sålda enheter. Mobillådan representerar den tid vi lever i, vilket har kommit att bli det argument som vägt tyngst vid årets urval. 

Allt fler söker efter balansen mellan aktivitet och vila och dopaminstinna hjärnor behöver ibland även en brejk från mobilskärmen. 

 – Idag har 92 procent av alla svenskar över 11 år en mobiltelefon och vi ser att mobilanvändandet ökar, säger Saga Bowallius, analytiker på HUI. Vi ser en allt tydligare trend att männsikor ifrågasätter sitt mobilanvändande och inte minst hur det påverkar oss. 

 – Det är som en parkeringsplats för mobilen, säger Erik Jonsson från HUI. 

Mobillådan finns att köpa i vanliga näthandlar, men kan lika gärna utgöras av en gammal skokartong. Eller varför inte hinta barnen om vad de kan göra till pappa eller mamma på träslöjden.

Publicerad: 2019.11.20 Senast uppdaterad: 2019.11.20 Kategori: Hållbar handel Nyheter

Skriv en kommentar