Förbered dig för brexit – fem tips

Det är A och O att förbereda sig och förstå konsekvensen av att Storbritannien lämnar EU. Svensk Handel ger dig fem tips för att göra övergången enklare.

Det kan vid första anblick verka som att verksamheten inte berörs men såväl insatsvaror, dataflöden, som vissa tjänster kommer direkt beröras och få negativa konsekvenser för handeln när brexit inträffar. Det är viktigt att svenska handelsföretag inventerar om de har direkt, eller indirekt handel med Storbritannien. Följande saker är bra att känna till:

1.       Administrativ kostnad. Brexit innebär mer tidskrävande processer som kommer att kosta företaget mer.

2.       Inventera avtal. Vi råder företag att inventera deavtal som råder med företag i Storbritannien. Det kan vara klokt att se sig om efter andra alternativ eller försöka omförhandla avtalen om möjligt.

3.       Ökade tullavgifter. Handeln med Storbritannien kommer troligtvis omfattas av ökade tullavgifter.

4.       Skaffa ett EORI-nummer. För att överhuvudtaget kunna exportera varor utanför EU behöver företagen också skaffa ett så kallat EORI-nummer. Det ansöker man om via Tullverket. Annars blir det helt enkelt ett tvärstopp med handeln av varor mellan Sverige och Storbritannien.

5.       Undersök certifieringar och standarder. Det är högtid att undersöka om verksamheten har varor som omfattas av certifieringar och standarder som kan komma att drabbas. En vara som idag säljs på den brittiska marknaden kan bli otillåten att sälja efter brexit.

Svensk Handel har tagit fram en brexit-guide som ger mer information om hur företag kan förbereda sig inför brexit. Vid frågor är ni välkomna att kontakta oss på Svensk Handel har extra beredskap att svara på frågor när det tilltänkta utträdesdatumet närmar sig.

– Värt att tänka på är att vid en avtalslös brexit blir det ett tillfälligt stadium då EU och Storbritannien inte har något handelsavtal. Troligen kommer nya relationer byggas upp och förhoppningsvis präglas de av lösningar som stimulerar en fortsatt handel i framtiden, men just nu är läget osäkert, säger Sofia Stigmar, jurist på Svensk Handel.

Sofia Stigmar
Publicerad: 2019.09.26 Senast uppdaterad: 2019.09.26 Kategori: Brexit-Nyheter

Skriv en kommentar