Nya skyltar om plastbärkassar att använda i butik

Den svenska lagstiftningen kring användningen av plastbärkassar har nu varit i kraft i snart två år. Svensk Handel har tagit fram nya informationsskyltar som kan användas i butik. Skyltarna kan laddas ner helt kostnadsfritt här.

Just dialogen med konsumenten vid köptillfället har varit ett väldigt effektivt sätt att kommunicera behovet av att vi alla reflekterar över användningen av plastbärkassar. Andra initiativ som varit framgångsrika är exempelvis One Bag Habit, vilket består av flera medlemsföretag i detaljhandeln, som gått samman för att minska användningen genom att informera och ta ut ett pris på kassarna och samtidigt skänka överskottet från försäljningen till frivilligorganisationer.

Antalet plastbärkassar som används av svenska konsumenter är dock fortfarande över de mål som EU-lagstiftningen satt. Därför kommer fler riktade insatser behöva göras och Svensk Handel bidrar till detta genom att nu lansera uppdaterade skyltar som med fördel kan användas av Svensk Handels medlemmar i anslutning till köptillfället.

Konkreta tips till dig som handlare

  • Uppmuntra kunder till att återanvända sina plastbärkassar. (I Storbritannien har handlare till exempel infört att man får bonus varje gång man tar med sin egen kasse.)
  • Informera dina kunder om miljökonsekvenser av plastbärkassar. Ladda ner våra informationsskyltar, du hittar dem till höger.
  • Hitta ditt eget sätt att informera så effektivt som möjligt, vid din kassa, i sociala medier eller i nyhetsbrev till dina kunder.
  • Ta betalt för plastbärkassarna.
  • Anslut dig till initiativ som One Bag Habit.


Till höger hittar du skyltar du kan använda i butik.
Om du själv importerar plastbärkassar är du from 1 januari 2017 skyldig att rapportera förbrukning till Naturvårdsverket.

Magnus Nikkarinen
Publicerad: 2019.04.24 Senast uppdaterad: 2019.04.24 Kategori: Hållbar handel

Skriv en kommentar