Nya skyltar om plastbärkassar att använda i butik

Den svenska lagstiftningen kring användningen av plastbärkassar har nu varit i kraft i snart två år. Svensk Handel har tagit fram nya informationsskyltar som kan användas i butik. Skyltarna kan laddas ner helt kostnadsfritt här.

Just dialogen med konsumenten vid köptillfället har varit ett väldigt effektivt sätt att kommunicera behovet av att vi alla reflekterar över användningen av plastbärkassar. Andra initiativ som varit framgångsrika är exempelvis One Bag Habit, vilket består av flera medlemsföretag i detaljhandeln, som gått samman för att minska användningen genom att informera och ta ut ett pris på kassarna och samtidigt skänka överskottet från försäljningen till frivilligorganisationer.

Antalet plastbärkassar som används av svenska konsumenter är dock fortfarande över de mål som EU-lagstiftningen satt. Därför kommer fler riktade insatser behöva göras och Svensk Handel bidrar till detta genom att nu lansera uppdaterade skyltar som med fördel kan användas av Svensk Handels medlemmar i anslutning till köptillfället.

Glöm inte att rapportera förbrukning till Naturvårdsverket

Om du själv importerar plastbärkassar är du from 1 januari 2017 skyldig att rapportera förbrukning till Naturvårdsverket.

Rådgivning

Om informationsplikt och rapporteringskrav

Läs mer om vad som gäller kring informationsplikt om platspåsars miljöpåverkan här. Här hittar du också praktiskt informationsmaterial för praktiskt bruk i butiken. 

Magnus Nikkarinen
Publicerad: 2019.04.24 Senast uppdaterad: 2019.04.24 Kategori: Hållbar handel Nyheter

Skriv en kommentar