Rikspolischefen bjöd in handeln – Svensk Handel föreslog ny tjänst

Rikspolischef Anders Thornberg bjöd in Svensk Handel och aktörerna inom dagligvaruhandeln för att diskutera hur ökad samverkan kan bekämpa brottsligheten i utsatta områden. ”Butiker har en avgörande roll för att skapa trygga samhällen. Vi ser med oro på hur otryggheten i handeln växer", sade Anders Thornberg.

Rikspolischefen hade tagit intryck av Svensk Handels Trygghetsbarometer som följer handlarnas brottsutsatthet. Han klargjorde samtidigt att Polisen inte kommer att klara av uppdraget på egen hand. Tillväxten av nya kriminella måste stoppas.

"När en person skjuts ihjäl på gatan står femton andra redo att kliva in. Det är det riktigt stora problemet", sade Thornberg.

Uppslutningen från handelns sida var god, Axfoods vd Klas Balkow var en av de som fanns på plats.

"Andelen hot, våld och stölder ökar i våra butiker. Ytterst är det en arbetsmiljöfråga får våra medarbetare", sade han.

Svensk Handel välkomnar initativet

Svensk Handels vd Karin Johansson välkomnade Rikspolischefens initiativ som ett steg i rätt riktning.

"Dialogen med Polisen är bättre än på mycket länge. Det är tydligt att även Polisen själva är frustrerade och vill göra mer. De har dock mycket att vinna på att fokusera mer på handlarnas situation", säger Karin Johansson.

Svensk Handel föreslår att en heltidstjänst hos Polisen ska finnas stationerad hos Svensk Handel med syftet att aktivt samverka med handeln. Södermalmspolisens arbete med Trygg i butik är ett exempel på hur ett nära samarbete mellan handel och polis gett mycket goda resultat.

Per Geijer
Publicerad: 2019.02.20 Senast uppdaterad: 2019.02.20 2

Skriv en kommentar

Kommentarer (2)

Kommentar skapad 2019-03-01 11:38
01 mar 2019 kl 11:38

Det hade varit roligt om vi som har butiker i utsatta områden hade fått en inbjudan. Vi är alla med i svenskhandel men ingen jag talat med har blivit inbjuden. Förmodligen för att politiker och poliser inte vill/vågar få obekväma frågor eller sanningen framkastad i ett möte.
Jag längtar verkligen till framtiden när alla kunder är registrerade och handlar i en kontant och kassalös miljö. Då slipper vi förmodligen hot, trakasserier och rån.

Kommentar skapad 2019-03-03 21:34 Svensk Handel
03 mar 2019 kl 21:34

Hej!
På mötet var många representanter från handeln närvarande, bland annat ett antal handlare från utsatta områden. Min känsla efter mötet var att Rikspolischefen faktiskt var genuint intresserad av er utsatthet och de utmaningar som handeln står inför. Det var en ganska begränsad grupp som bjöds in, men jag vill påstå att ni handlare var representerade på ett bra sätt. När vi tar detta vidare kommer behovet av starka, drivande handlare bli än mer viktigt. Vi ska säkerställa att ni får en fortsatt central roll i detta arbete.
Mvh
Per Geijer, Säkerhetschef, Svensk Handel

Kommentar skapad 2019-02-21 04:00
21 feb 2019 kl 04:00

Det var ett bra möte, även då det kan vara lätt att misströsta över att samverkansmöte lätt bara kan bli ett ord utan handling. Men jag tror att RPC initiativ ska ses med en seriöst menad ambition där just handling är en förutsättning för att ta sig ur denna hemska nedåtgående spiral. Det är butiksmedarbetares arbetsmiljö vi pratar om. Vad gör vi när man inte längre vill/vågar gå till jobbet längre? Polisen har svårt att få tag på folk som vill bli poliser, säkerhetsbranschen har svårt att rekrytera personal. Det här ÄR en allvarlig situation!

Kommentar skapad 2019-02-21 11:19 Svensk Handel
21 feb 2019 kl 11:19

Jag delar helt din uppfattning, både vad gäller Rikspolischefens ambition och det allvarliga läge som vi befinner oss i. Orsaken till att Anders Thornberg kallade till mötet är just att han identifierat situationen som mycket alarmerande och att han är medveten om att en levande och stark handel är avgörande för att polisen ska lyckas med sitt uppdrag att skapa trygghet och säkerhet i våra gemensamma områden. Jag har en positiv känsla kring detta initiativ och den uppslutning som handeln och polisen visade i måndags. Jag tror att vi kan göra något bra av detta!

Per Geijer, Säkerhetschef, Svensk Handel