Symbolpolitik bakom föreslagen skatt på plastbärkassar

Miljöpartiets språkrör och tillika finansmarknadsminister Per Bolund presenterade under torsdagen ett förslag på införande av skatt på plastbärkassar. Skatten innebär att en plastbärkasse riskerar att bli 3 kr dyrare.

Svensk Handel är starkt kritiskt. Handeln har visat ett stort engagemang och utvecklingen går åt rätt håll. Konsumtionen av plastbärkassar minskade under 2018 med 11 %. Handelns informationsarbete har starkt bidragit till ett ökat medvetande hos konsumenterna och gjort att vi är på god väg att nå EU:s mål till att minska konsumtionen till 90 stycken plastbärkassar per person till år 2020.

- Detta är symbolpolitik när den är som sämst. Det vore ärligare om regeringen var öppen med att man prioriterar intäkter till statskassan framför att göra verklig miljönytta. Det känns inte seriöst att jämställa fossilbaserad plast med plast producerad av återvunnet material. Detta riskerar att bli ännu en skatt i grön förklädnad som påstås vara bra för miljön samtidigt som risken är stor att effekten blir den motsatta, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Med den nya skatten beräknar regeringen med att få in 2,9 miljarder kronor till statskassan.

Läs mer om förslaget här >>

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2019.06.20 Senast uppdaterad: 2019.06.20 Kategori: Hållbar handel Nyheter 1

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)

Kommentar skapad 2019-10-21 22:04
21 okt 2019 kl 22:04

Jag tycker så här:
https://www.salaallehanda.com/artikel/insandare-det-ar-skillnad-pa-plast-och-plast