E-handel: Person som e-handlar via mobilen

E-handelsplattformar måste ta större ansvar

Plattformsgiganter som Amazon och Wish måste få ett utökat ansvar för varorna som de säljer. Det anser Svensk Handel som tillsammans med de nordiska systerorganisationerna uppvaktat EU-kommissionär Margrethe Vestager för att få till en förändring. ”Tiden har sprungit ifrån regelverket”, säger Svensk Handels vd.

Konsumenter handlar allt mer på nätet och köpen från utländska e-handelsplattformar som Amazon, Wish och Alibaba ökar. Trots att e-handelsplattformarna är detaljhandelns storspelare och riktigt mäktiga aktörer är deras ansvar för produkterna som säljs via deras sajter begränsat. 

Den växande handeln med varor från e-handelsplattformar i princip oreglerad

 – Det finns idag ett stort hål i det europeiska regelverk som garanterar säkerheten för konsumenter, arbetstagare och miljö. Den växande handeln med varor från e-handelsplattformar i princip oreglerad, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Svensk Handel anser att ett första steg är att e-handelsplattformarna åtminstone får ett delat ansvar med tillverkaren av produkter för att säkra att de lagar och regler som gäller i konsumentens hemland efterföljs.

Privatimporterande kunder riskerar att drabbas

Som reglerna är utformade idag riskerar kunden att drabbas. Ett exempel från Sverige var när Elsäkerhetsverket varnade för att flera USB-laddare från Wish hade sådana brister att de var direkt farliga att använda.

Kunder som köper en laddare från Wish agerar som privatimportör och kan inte räkna med att något företag tar ansvar för produkten. Detta kan får stora konsekvenser om USB-laddaren orsakar en brand då försäkringsbolag i värsta fall inte skyddar konsumenten.

Utöver schyssta villkor för kunderna, lyfter Svensk Handel även fram vikten av att värna rättvis konkurrens mellan företagare.

 – Vi välkomnar konkurrens men den ska ske på lika villkor. Dagens system gynnar de stora plattformsaktörerna framför svenska e-handelsföretag. Tiden har sprungit ifrån regelverket och det behövs en förändring, säger Karin Johansson.

Det direktiv som nu gäller antogs för 20 år sedan. EU-kommissionen har aviserat att de planerar att lägga fram ett nytt lagförslag i slutet av året. Där vill Svensk Handel och de nordiska systerorganisationerna säkra att nödvändiga förändringar av regelverket görs.

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2020.02.04 Senast uppdaterad: 2020.02.04

Skriv en kommentar