Skarpa restriktioner mot handeln måste efterföljas av kraftfulla stöd

Regeringen har kommit med nya restriktioner som riktar sig mot handeln. Det handlar om ett maxantal i butiker och en uppmaning från Folkhälsomyndigheten om att ställa in den kommande mellandagsrean. ”Jag är djupt oroad över hur handeln kommer att påverkas, kraftfulla stödåtgärder måste snabbt införas”, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Bakgrunden till de tuffare restriktionerna är oron över den ökade smittspridningen i samhället. 

Svensk Handel anser att handeln klarat av att skapa trygga och säkra miljöer och att det är olyckligt att branschen blir måltavla för tuffare restriktioner.

Läs mer: Svensk Handels rekommendation om maxantal och mellandagsrean 

På en pressträff under fredagseftermiddagen uppmanade regeringen handeln att införa ett maxantal för besökare i butiker och köpcentrum. 

 Handeln tar ett stort ansvar för att undvika trängsel och arbetar bland annat med trängselvakter och slussning. Det är viktigt att komma ihåg att det är trängsel och inte butiker som ska undvikas. I de allra flesta butiker finns ingen trängsel, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Svensk Handel anser att det nu blir mycket viktigt att även fastighetsägarna intensifierar sitt arbete med att förebygga trängsel. I vissa köpcentrum vistas en hel del folk som primärt inte är där för att handla.

Mellandagsrean blir annorlunda i år

På pressträffen uppmanade Folkhälsomyndigheten handeln att om möjligt ställa in årets mellandagsrea. 

 Givetvis vilar ett stort ansvar på handeln att förhålla sig till myndighetens rekommendationer. Mellandagsrean blir annorlunda i år, vi behöver sprida ut köpen och undvika trängsel. De som har möjlighet ska fortsätta att styra försäljningen till e-handeln, säger Karin Johansson.

Samtidigt kräver Svensk Handel att kraftfulla åtgärder snabbt kommer på plats för att stötta utsatta handelsföretag.

 Vi har respekt och förståelse för att smittspridningen måste stoppas. Men konsekvenserna för handeln blir långtgående och kraftfulla stödåtgärder måste komma på plats snabbt. Krisen för företagen är här och nu, jag är djupt oroad över situationen, avslutar Karin Johansson.

Svensk Handel lyfter behov av stöd i media

Efter regeringens pressträff i fredags har Svensk Handel i ett flertal intervjuer lyft fram vikten av stödåtgärder och att det är trängsel och inte handeln som ska undvikas.

TV4: Handeln om nya restriktionerna: ”Vi måste fundera på vilket Sverige vi vill ha efter pandemin”

SVT: Klapphandlarna hemma under julruschen

DN: Svensk Handel varnar för arbetslöshetsbomb

Aftonbladet: Branschen frågande till nya restriktioner

DI: Svensk Handel: ”Det borde inte vara ett förbud mot att gå i butik, utan mot trängsel”

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2020.12.18 Senast uppdaterad: 2020.12.20 Kategori: Corona

Skriv en kommentar