Svensk Handel står upp för märket: ”Handeln kan inte betala mer än andra branscher”

Handelsanställdas förbund har varslat om konflikt. Från Svensk Handel är beskedet glasklart - märket ska följas även om nivån är smärtsamt hög. Nu träder medlare in för att lösa konflikten.  

Industrins märke innebär en total löneökningstakt på 5,4 procent över 29 månader.   

Vi står upp för den svenska modellen, vi står upp för märket. 

Karin Johansson, vd på Svensk Handel

– Vi står upp för den svenska modellen, vi står upp för märket. Detta trots att märket är smärtsamt högt för de många företag som har drabbats hårt av krisen, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Svensk Handel har erbjudit facket en låglönesatsning men kräver att den ska finansieras inom märkets kostnadsram på 5,4 procent.

– Vi befinner oss för nionde månanden i pandemi, i en kris där företag och jobb har slagits ut. Mängder av anställda är fortfarande korttidspermitterade, handelns företag kan inte betala mer än andra branscher, säger Karin Johansson.

För att få parterna att enas innan konflikten bryter ut har medlare kallats in. Medlingsinstitutet har utsett Gunilla Runnquist och Robert Schön till medlare. 

Läs mer: Tidigare Handels­ordförande: ”Avtalet ska inte överstiga 5,4 procent” (Artikel i fackets medlemstidning Handelsnytt)

Publicerad: 2020.11.06 Senast uppdaterad: 2020.11.06 Kategori: Avtal 2020

Skriv en kommentar