Karin Johansson, vd Svensk Handel

Tillsammans kan vi genomföra en säker julhandel!

I ett brev till medlemsföretagen uppmanar vd Karin Johansson till att fortsätta vidta åtgärder för att julhandeln ska genomföras på ett tryggt och säkert sätt.

Det har snart gått tio månader sedan coronapandemin slog till på allvar. Även om vi såg en viss återhämtning efter sommaren så är läget nu ytterst allvarligt. Virusets framfart har lett till ytterligare restriktioner som nu hotar den stundande julhandeln.

Regeringen avråder från att besöka butik

Med mardrömslik tajming avråder regeringen allmänheten från att vistas i butiker. ”Ställ in den stora shoppingrundan”, sade näringsminister Ibrahim Baylan (s) vid den pressträff om julhandeln som jag själv deltog i förra veckan (20/11), tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Min uppmaning var, och är, att fortsätta handla men att göra det med omtanke. Jag var också väldigt tydlig med att stora delar av handeln brottas med fler utmaningar i krisens spår, men problem med trängsel är långt ifrån alltid en av dem. Det är tvärtom många butiker som ekar oroväckande tomma och där träffsäkra stöd är avgörande för handeln. Men låt mig återkomma till det.

Givetvis måste fokus ligga på att bromsa smittspridningen men vi behöver också fråga oss vilket samhälle vi står med när krisen är över. ”Julhandeln avgör hur Sverige blir efter pandemin”, skrev DN i en ledare tidigare i veckan (24/11). En utebliven julhandel skulle inte bara slå mot handelns företag, utan även mot jobben och våra lokalsamhällen. ”Just i år är det osolidariskt och kortsiktigt att uppmana till julklappsfria helger”, konstaterar DN. Jag kan inte annat än att hålla med.  

Viktigt att alla vidtar åtgärder

Slutsatsen är att det aldrig har varit viktigare att köpa julklappar än i år, men att paketen måste införskaffas under ”coronasäkra former”. Jag vill därför ännu en gång uppmana dig och alla företag inom handeln att vidta alla nödvändiga åtgärder ni kan för att förebygga trängsel och smittspridning inför kommande köphelger. Handelns trovärdighet och i många fall överlevnad står på spel. En julhandel med stora folksamlingar och trängsel skulle öppna upp för kritik och, i värsta fall, ytterligare restriktioner.

Det är viktigt att alla företag inom handeln tar sitt ansvar. Det räcker med att någon enstaka handlare inte gör det för att det ska slå tillbaka mot hela branschen. Jag vet att de flesta av er redan följer de rekommendationer och riktlinjer som finns till punkt och pricka och värnar om både kunder och personals säkerhet. Kanske har ni redan rustat er extra inför Black Friday och julhandeln? Om inte så hittar ni riktlinjer och mängder av tips och goda råd här på svenskhandel.se. Och hittar du inte vad du söker där, så uppmanar jag dig att höra av dig. Vi finns här för dig!

Det här gör Svensk Handel

Svensk Handels främsta uppgift är att stärka handelns konkurrenskraft. Just nu handlar det om att begränsa coronapandemins skadeverkningar. En del i detta är att rädda julhandeln. En annan viktig del är att förmedla handelns utsatta läge. Våra mätningar visar tydligt att den totala konsumtionen exklusive livsmedel har gått ner sedan början av november. Extra tydligt är det för kläder och skor. För de 15 största handelsplatserna i landet har de nya restriktionerna medfört att personrörelserna har gått ner från cirka -32 procent till -44 procent jämfört med förra året.

Ett tredje viktigt område för att begränsa coronakrisens skadeverkningar är att ligga på regering och beslutsfattare om ytterligare kraftfulla stödåtgärder. Regeringen har visserligen aviserat förlängningar av omställningsstödet, korttidspermitteringarna och anstånd med skatteinbetalningar men när vi tittar närmare på utformningen lämnar de tyvärr en hel del i övrigt att önska.  

Omställningsstödet måste träda in på en lägre nivå. Den föreslagna gränsen på ett omsättningstapp på 50 procent är orimligt hög. Dessutom behöver stödet vara generösare i såväl maxgräns som ersättningsnivå gällande andel av fasta kostnader.

Förslaget gällande korttidspermitteringar måste anpassas för att bli mer träffsäkert för vår bransch. Exempelvis borde möjligheten att permittera till 80 procent vara kvar. Och då många handelsföretag har sina viktigaste månader i november och december borde möjligheten till anstånd för skatteinbetalningar utökas från oktober 2020 i åtminstone sex månader. Men viktigast av allt är att samtliga åtgärder kommer på plats snabbt! Företagen kan inte vänta i månader för att åtgärderna ska träda i kraft. Denna fråga ägnar jag personligen mycket tid åt.

Under förra veckan träffade vi bland andra Liberalernas Nyamko Sabuni och Centerns Annie Lööf, utöver näringsministern, för att betona vikten av att kraftfulla stöd snabbt införs. Vid dessa tillfällen fick vi också möjlighet att lyfta fram det stora arbete handeln gör att förebygga smittspridning. Givetvis bygger det på att även kunderna tar sitt ansvar.

Vi måste hjälpas åt

Min förhoppning är att årets julhandel ska gå att genomföra på ett tryggt och säkert sätt om vi alla hjälps åt. Det kommer att bli avgörande för många handlares möjlighet att överleva, eller som DN uttryckte det: ”Just den här julen är det extra viktigt att gynna närbutiker, om man vill ha servicen kvar efter nyår.”

 

 

Karin Johansson
vd Svensk Handel

Publicerad: 2020.11.26 Senast uppdaterad: 2020.11.26 Kategori: Corona