Ökning av falska sedlar i handeln – så här kan du skydda dig

Under 2020 ökade antalet rapporter om falska 500-lappar lavinartat till Svensk Handels Säkerhetcenter. Riksbanken gick ut med varningar och polisen fick in mångdubbelt fler anmälningar än tidigare år. Nu har det tagit fart igen och de senaste månaderna har antalet anmälningar från handlare rörande falska 500-lappar ökat kraftigt runt om i Sverige.

Rapporter om falska sedlar kommer från hela landet, med en viss koncentration i Stockholmsområdet samt längs E22an från Norrköping hela vägen ner till Karlskrona. Majoriteten av sedlarna uppges vara av sämre kvalitet och saknar vattenstämpel alternativt säkerhetstråd. Även papperskvaliteten avviker från äkta 500-lappar.

Falska sedlar kan vara svårupptäckta

Trots att sedlarna många gånger är av bristfällig kvalitet är det svårt att upptäcka att de är falska. Sannolikt spelar den minskade kontanthanteringen inom handeln en stor roll. I takt med att kontantbetalningar inom handeln minskar blir allt fler ovana vid att hantera sedlar. Kunskapen om hur en äkta sedel känns och ser ut kan i vissa fall vara begränsad, vilket bedragare alltså försöker utnyttja.

Tips på hur du kan agera för att skydda dig mot falska sedlar:

  • Var noga med att kontrollera sedlar. När du kontrollerar en sedel är det flera säkerhetsdetaljer i kombination som du bör granska. På www.riksbank.se kan du läsa mer om vilka dessa säkerhetsdetaljer du ska titta efter.
  • Om du upptäcker en falsk sedel - ta inte emot den. Informera lugnt innehavaren att sedeln i fråga antingen är skadad, saknar en del detaljer eller känns annorlunda och att du därför inte kan ta emot den. Fråga om kunden har en annan sedel eller om hen kanske kan betala med kort?
  • Försök inte att beslagta sedeln eller ingripa mot innehavaren då detta är förenat med stor risk.
  • Om du kommit i kontakt med en falsk sedel genom att du upptäckt och nekat köp eller om du tagit emot en falsk sedel – polisanmäl! Säkerhetscenter rekommenderar att du polisanmäler direkt i appen Säkerhetscenter.
Nina Jelver
Publicerad: 2021.06.28 Senast uppdaterad: 2021.06.28