Regeringen drar tillbaka planerad skatt på kläder och skor

Regeringen backar från förslaget att införa en svensk skatt på kläder och skor. Svensk Handel som har arbetat hårt för att stoppa skatten välkomnar beskedet. 

– Det är oerhört viktigt besked för landets kläd- och skohandlare som kämpar hårt för att komma tillbaka efter pandemin. Kläd- och skoskatten är felkonstruerad och skulle få förödande konsekvenser för svenska företag och jobb samtidigt som miljövinsterna är diffusa, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Svensk Handel på SvD Debatt: ”Ny skatt straffar även företag som gör rätt”

Det var i samband med budgeten som regeringen meddelade att de slopar kläd- och skoskatten. Regeringen skriver att de ser flera praktiska problem med införandet av skatten och att det skulle vara svårt att fånga in de som privatimporterar från länder utanför EU.

Enligt den rapport som HUI Research genomfört på uppdrag av Svensk Handel skulle minst 900 jobb och 150 företag i handeln gå förlorade som en direkt konsekvens av skatten. Skatten var tänkt att införas från och med nästa år och beräknades öka skatteintäkterna med 1 miljarder kronor.

Även elektronikskatten borde avvecklas

Svensk Handel anser att regeringen nu borde gå vidare med att avveckla elektronikskatten. Även här finns privatimport från länder utanför EU som snedvrider konkurrensen till nackdel för svenska företag.

– Om regeringen vill göra skillnad på riktigt borde de driva på för en EU-gemensam lagstiftning istället för att särbeskatta de svenska företag som har ledartröjan i hållbarhetsarbetet, säger Karin Johansson.

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2021.09.21 Senast uppdaterad: 2021.09.21 Kategorier: Hållbar handel Nyheter, Modeskatten