Webbinarium: Vad kan vi lära av IT-attacken mot Coop?

Antalet ransomwareattacker i Sverige ökade kraftigt under pandemin. I somras drabbades Coop hårt när en hackergrupp lamslog hela verksamheten och 700 butiker fick stänga under nästan en vecka. Svensk Handel bjuder den 21 oktober in till ett webbinarium för att dra viktiga lärdomar från attacken som drabbade Coop.

Cyberbrotten har ökat explosionsartat de senaste åren. Enligt Polisen har IT-attackerna mot företag ökat med 300 procent under 2020 jämfört med 2019. Mörkertalet är dock stort då endast en tredjedel av de drabbade företagen väljer att anmäla brottet till Polisen. I Svensk Handels Bedrägerirapport, som kartlagt handelns utsatthet för IT-relaterade brott, uppger ett av tio handelsföretag att de drabbats av utpressningsvirus – så kallat ransomware.

Företag utpressas på skyhöga lösensummor

Vad som händer vid en ransomware-attack är att skadlig programvara låser din dator eller krypterar dina filer. Därefter informeras du om att du behöver betala en lösensumma för att återställa systemet och komma åt filerna igen. Det är inte ovanligt att företag uppmanas att betala hundratals miljoner kronor.

Ransomware drabbar både små och stora företag

Den digitala transformation som handeln just nu genomgår har öppnat upp stora möjligheter, men bidrar tyvärr också till att många företag blivit sårbara. Man saknar helt enkelt bra säkerhetsrutiner för sin IT-miljö och blir ett lätt byte för cyberattacker.

–Sårbarheten i kombination med att man riskerar att drabbas riktigt hårt ekonomiskt är två starka skäl till att man bör prioritera och stärka företagens cybersäkerhet, säger Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel.

Webbinarium 21 oktober kl 10:00-11:00

IT-attacken mot Coop: Vad hände egentligen och hur kan vi ta lärdom av den?

Svensk Handel bjuder in till ett exklusivt webinar där du får chansen att lära dig mer om hur du kan skydda dig och ditt företag mot ransomware-attacker. Läs mer om detta här >>

Nina Jelver
Publicerad: 2021.10.07 Senast uppdaterad: 2021.10.07