- Det känns helt fantastiskt att vi är nominerade till Årets butik. säger Caroline Hamrin

Arkivet kan bli Årets Butik

Second handbutiken Arkivet kan bli utnämnd till Årets Butik på galan Retail Awards den 6 oktober. Den prestigefulla branschgalan Retail Awards har sedan 2008 korat handelns stjärnor. Under en helkväll lyfter vi fram, belönar och hyllar framgångsrika personer, företag och satsningar inom handeln.

Arkivet är en av årets finalister till den prestigefyllda titeln "Årets Butik"

På 80-talet öppnade ägaren Caroline Hamrins mormor Sonia en second hand-butik i Sundbyberg. Som 10-åring hjälpte Caroline sin mormor med att prismärka, prata med kunder och göra fint i butiken. Där föddes drömmen om att en gång driva ett eget företag.

Efter många år med bland annat studier och företagsstarter utomlands tog Caroline över second hand-butiken i Sumpan vilket visade sig vara något av det roligaste hon gjort. Affärerna blomstrade och hon sålde sedan butiken vidare för att utveckla sig som chef och personalansvarig inom en stor svensk klädkedja.

Men second hand-drömmen levde vidare och 2017 tog Caroline sin second hand-butik erfarenhet in i en modernare tappning och med ett bredare sortiment. Den första Arkivet-butiken öppnades upp på Norrtullsgatan i Vasastan, och nästan exakt två år senare öppnades den andra Arkivet-butiken 2019. I augusti 2020 öppnades Arkivets tredje butik, denna gång i Göteborg. Den fjärde butiken öppnades i april 2022 i Stockholms city.

-Det känns helt fantastiskt att vi är nominerade till Årets butik. Att få ett sådant erkännande gör att det känns som vi är på rätt väg och det ger mig och hela teamet ännu mer kraft att satsa vidare, säger Caroline Hamrin.

Arkivet 900x280.png

Arkivet vill göra det enkelt för kunderna att konsumera mode på ett hållbart sätt. Konceptet är enkelt; lämna in det som du inte längre använder men själv skulle kunna tänka dig att köpa, det vill säga moderna kläder i bra skick.

Återanvändning och att värna om miljön känns viktigt för Caroline och Arkivet så därför var det självklart att viss inredning i butiken återanvändes från den tidigare verksamheten. Hållbarhetstänket genomsyrar Arkivet på många plan; från att använda galgar och plastpåsar av återvunnen plast till att värna om kunder och medarbetare.

-Nästa steg i vår utveckling är att göra det möjligt för för våra kunder att även handla online. Fysiska butiker kommer alltid att vara viktigt för oss men det känns spännande att snart kunna erbjuda flera kanaler att handla hållbart mode i, fortsätter Caroline. 

Här är juryns motivering:

Arkivet har med sitt tydliga cirkulära koncept tagit secondhand till en ny nivå med hög trendfaktor. Kunderna bjuds på ett enkelt, roligt, inspirerande och visuellt tilltalande sätt att handla och sälja kläder och accessoarer på. Butiken ger plats för den modeintresserade, medvetna kunden som vill shoppa med gott samvete. 

Retail Awards hålls den sjätte oktober på Stockholm Waterfront

Johanna Strid
Publicerad: 2022.09.01 Senast uppdaterad: 2022.09.01 Kategorier: Nordic Retail Summit och Retail Awards, Retail Awards 2022