Svensk Handel kritiserar plastpåseskatt: ”Förklädd grön skattehöjning”

Riksdagen har idag beslutat att införa punktskatt på plastbärkassar. Skatten blir 3 kronor för en plastbärkasse och 30 öre för de mindre, genomskinliga fruktpåsarna som finns i många av landets matbutiker. Svensk Handel är starkt kritiskt till förslaget och kallar det för symbolpolitik.

– Det är beklagligt att handeln blir måltavla för regeringens förklädda gröna skattehöjning. Skatten på plastbärkassar är symbolpolitik som saknar miljönytta, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Svensk Handel vänder sig också mot att skatten inte är differentierad. Regeringens förslag innebär att även de plastbärkassar som är framtagna av förnyelsebar eller återvunnen plast straffbeskattas. Det motverkar handelsföretagens strävan att bidra till en cirkulär ekonomi.

– Handelsföretagens engagemang för att ta fram miljövänliga påsar ignoreras helt. Hade regeringen menat allvar med sin miljöpolitik hade de istället valt att jobba tillsammans med handeln och premiera det aktiva arbete som hållbarhetsarbete som pågår, säger Mats Hedenström.

Felriktade miljöskatter slår mot jobb
Skatten på plastbärkassar är en del i regeringens så kallade gröna skatteväxling där även skatten på elektronik ingår. Regeringen utreder även om en skatt på kläder ska införas.

– Hittills har vi sett lite av växling och mycket av skattehöjningar. Regeringens så kallade miljöskatter är felriktade och slår hårt mot svenska jobb i handeln. Det är extra illavarslande med tanke på att handeln befinner sig i en stor omställning med ökad internationell konkurrens, säger Mats Hedenström.

Lagstiftningen träder i kraft 1 mars, men själva skatten på plastbärkassar ska börja tas ut från 1 maj 2020.

Relaterat

Presskontakt

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50
Publicerad: 2020.01.29