Svensk Handel kritiska till HRF:s varsel - kräver mer än övriga branscher

Svensk Handel är starkt kritiska till att Hotell- och Restaurangfacket varslar om konflikt för att få högre löneökningar än övriga branscher. Varslet berör ett antal av de restaurang- och caféanställda som arbetar på handelns företag. Svensk Handel står upp för att löneökningstakten ska följa industrins märke.

Varslet avser kollektivavtalet för restaurang- och caféanställda mellan Svensk Handel och HRF. Svensk Handel har accepterat fackets krav på en låglönesatsning men har hela tiden varit tydliga med att den måste finansieras inom kostnadsramen för industrins märke på totalt 5,4 procent över 29 månader.   

- Vi kan inte acceptera att HRF kräver högre löneökningar än övriga branscher. Svensk Handel står upp för den svenska modellen och märkets lönenormerande roll, säger Ola Axelsson förhandlingschef på Svensk Handel.   

Svensk Handel har erbjudit HRF ett avtal med motsvarande villkor som förbundet, efter medling accepterade i förhandlingarna med Svensk Handels systerorganisation Visita, men facket har tackat nej.  

Facket vill också införa nya regler rörande rätt till högre sysselsättningsgrad. För att kunna planera verksamheten utifrån när kunderna faktiskt besöker restauranger och caféer är det en förutsättning att de anställda kan erbjudas olika sysselsättningsgrader.  

- Företagen behöver kunna planera och bemanna verksamheten utifrån hur kundflödena faktiskt ser ut. Dessutom skapas många jobb som uppskattas av de unga som arbetar extra i handeln, säger Ola Axelsson. 

Varslet innebär att en eventuell strejk bryter ut 11 december om parterna inte kommer överens. 

Presskontakt

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50
Publicerad: 2020.12.02