Publicerad: 2017.12.15   •  
Senast uppdaterad: 2017.12.14

Dramatisk minskning av kontantköp i handeln

Andelen kontanta betalningar vid köp för under 100 kronor har minskat med 12 procentenheter från föregående år. Kontanter har tappat i popularitet som betalningsmetod till förmån för betalappar. Det visar en ny riksomfattande undersökning om svenska folkets betalvanor.

Analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence, har i samarbete med Svensk Handel, Länsförsäkringar bank, SEB och Payex, genomfört en undersökning om svenskars betalvanor.

Undersökningen visar att kortbetalningar stärker sin ställning som den populäraste betalningsmetoden. Kontanter är den föredragna betalningsmetoden för 27 procent av respondenterna vid köp under 100 kronor. Det är en minskning med 12 procentenheter från föregående års nivå.

– Att kontanta betalningar under 100 kronor minskar dramatiskt ger ytterligare bekräftelse på det vi tidigare har sett. Kontanter blir alltmer marginellt som betalmedel och andra betalningsmetoder tar över, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

Betalappar blir allt viktigare i framtiden

Betalappar har under de senaste åren ökat i betydelse och används numera lika ofta som kontanter vid betalningar som görs veckovis eller oftare. Undersökningen visar dock att betalappar används oftare än kontanter när det kommer till betalningar som görs ett par gånger per månad.

– Vi kan se att betalbeteenden har förändrats markant under de senaste fyra åren. I framtiden kommer betalappar att bli än mer relevanta och ett naturligt nästa steg är att de kommer in på den etablerade fysiska handeln, så som exempelvis mat och klädbutiken, fortsätter Bengt Nilervall. 

För mer information kontakta:

Bengt Nilervall, betalexpert Svensk Handel
Tel: 010-47 18 544

Svensk Handels Pressjour
Tel: 010-47 18 650

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert Betalfrågor, Stockholm
010-47 18 544

Presskontakt Svensk Handel

010-47 18 650

Kommentarer (0)