Handlarna ser minskad konsumtion av plastbärkassar

En majoritet av handlarna har sett en avtagande konsumtion av plastbärkassar det senaste året. I genomsnitt har användningen minskat med 35 procent. Ett år har gått sedan butikerna blev skyldig att informera om plastbärkassarnas miljöpåverkan.

När Svensk Handel, i samband med Handelsbarometern, frågade handlarna hur konsumtionen av plastbärkassar utvecklats det senaste året uppgav 3 av 4 (74 %) att de sett en minskning. I genomsnitt har antalet plastbärkassar minskat med 35 procent per butik.

– Handeln har visat att vi både kan och vill ta ansvar för att bidra till en mer hållbar användning av plastbärkassar. Medvetenheten hos både handlare och konsumenter har ökat, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel. 

Butikerna har vidtagit olika åtgärder för att minska antalet plastbärkassar. Inom sällanköpshandeln är det vanligast att fråga om kunden verkligen behöver en påse. I dagligvaruhandeln har de flesta valt att sätta upp en informationsskylt vid kassalinjen.

One Bag Habit visar goda resultat

Svenska handelsföretag har agerat genom en rad aktiviteter. Bland annat startade H&M, Lindex och KappAhl initiativet One Bag Habit dit flera modeföretag anslutit sig. En majoritet av de anslutna företagen uppger att de ser en minskning på över 50 procent.

– Handelsföretagen har visat handlingskraft och tagit flera goda initiativ för att minska konsumtionen av plastbärkassar, säger Mats Hedenström.

Den 1 juni 2017 infördes informationsskyldighet kring plastbärkassar miljöpåverkan. Till år 2025 ska den genomsnittliga svensken använda 40 plastbärkassar per år.

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2018.06.01 Senast uppdaterad: 2018.06.01

Skriv en kommentar