Högtryck ger lågt tryck i modehandeln

Stilindex från Svensk Handel Stil visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och i deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 4,5 procent i juli jämfört med samma månad förra året. Även skoförsäljningen minskade under månaden och uppvisade en utveckling om -3,5 procent. 

Utfallet hittills i år landar på -2,4 procent för kläder och på -1,8 procent för skor.

Butiker och e-handel

 

Juli 2018

Ackumulerat 2018

 

Kläder

-4,5%

-2,4%

 

Skor

-3,5%

-1,8%

Kommentarer från Svensk Handel Stil

– Efter det ständiga högtrycket över hela Sverige har sommarvaror blivit en bristvara, vilket delvis förklarar nedgången i juli, säger Mikael Sandström branschordförande för Svensk Handel Stil.

–Branschen kan glädja sig åt att marginalerna för de sålda varorna är högre då butikerna inte i samma utsträckning behövt rea ut dessa. Å andra sidan har intresset för de kvarvarande vårvarorna varit klent.

– Augusti månad förra året uppvisade en nedgång för både kläder och skor. Trots detta kan det bli svårt att öka försäljningen då det finns mycket färre reavaror i lager. Branschen måste också få en tidig start på höstförsäljningen där ett rejält väderomslag skulle hjälpa, tror Mikael Sandström.

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2018.08.09 Senast uppdaterad: 2018.08.09

Skriv en kommentar