Högtryck i matbutikerna under midsommarveckan

En av årets stora mathelger står för dörren. I år väntas försäljningen i dagligvaruhandeln uppgå till 7,5 miljarder kronor. Det är cirka 14 procent mer än genomsnittsveckan.

Drygt varannan dagligvaruhandlare (55 %) anser att försäljningen kring midsommar är viktig. Näst efter julen är midsommar, tillsammans med påsken, den viktigaste högtiden för dagligvaruhandeln.

– Midsommar är en riktig mathelg och det är högtryck i landets matbutiker. Får vi en solig midsommarhelg med ett pågående fotbolls-VM kommer många troligen att satsa lite extra på matinköpen, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Svensk Handels undersökning inför årets midsommarfirande visar att matförsäljningen kommer att öka med 14 procent, eller 920 miljoner kronor jämfört med genomsnittsveckan.

Sillförsäljningen skjuter i höjden Exempelvis får försäljningen av sill, framför allt matjessill, en ordentlig försäljningsskjuts under midsommarveckan. Förra årets midsommarvecka stod för hela 24 procent av årsförsäljningen av matjessill. Försäljningen av sill är drygt tolv gånger större än under en genomsnittsvecka.

– Konsumenterna följer traditionen när de handlar inför midsommar. Butikerna har laddat sitt sortiment med varor som sill, lax och potatis, säger Johan Davidson.    

Svensk Handels undersökning visar att livsmedelsförsäljningen under förra årets midsommarvecka steg med 3,1 procent jämfört med året innan. 

Midsommarsiffrorna är en del av Svensk Handels sommarprognos som presenteras i sin helhet under vecka 25.

För intervju eller eventuella frågor, vänligen kontakta:
Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2018.06.18 Senast uppdaterad: 2018.06.18

Skriv en kommentar