Handeln kraftsamlar mot butiksbrotten under säkerhetsvecka

Trots att brotten som drabbar handeln ökar anmäler handlarna allt färre brott. För att synliggöra omfattningen av handelns brottsutsatthet arrangerar Svensk Handel Säkerhetsveckan. Under vecka 19 (6-12 maj) uppmanar Svensk Handel landets handlare att anmäla alla brott som sker i butik.

Siffror från Brå visar att butiksstölderna i Sverige minskar. Svensk Handels undersökningar ger en motsatt bild. Enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer utsattes var tredje butik för en stöld den senaste veckan och en klar majoritet av brotten polisanmäls inte. 

– Handlarna har slutat polisanmäla butiksstölder eftersom det inte leder till något. Utöver att det blir i princip riskfritt att stjäla från butiker skapar det en felaktig bild av att stöldbrotten i butik minskar, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.  

Uppmanar handeln att anmäla alla brott

Syftet med Svensk Handels Säkerhetsvecka är att sätta ljus på handelns utsatthet för brott och få hela handeln att kraftsamla för att anmäla samtliga brott som sker mellan 6–12 maj. Svensk Handels bild är att brottsligheten i handeln ökar och har blivit råare till sin natur. Att det inte framkommer i anmälningsstatistiken är ett stort problem.

– När handlarnas utsatthet för brott inte återspeglas i statistiken finns det en uppenbar risk att de åtgärder som skulle behövas uteblir. Det blir ett moment 22 som endast kan brytas om handlarna börjar anmäla butiksbrotten, säger Per Geijer.

Säkerhetsveckan inleds med ett seminarium i Stockholm där Svensk Handel kommer att presentera en ny stöld- och svinnrapport. Under seminariet kommer även de vanligaste brottsverktygen som används för att stjäla varor i den svenska handeln visas upp. Seminariet arrangeras även i Malmö, onsdag 8 maj, och i Göteborg torsdag 9 maj.

För frågor eller intervju, kontakta:
Per Geijer, säkerhetschef, 070-421 70 30
Hans Tjernström, presschef, 076-781 86 96

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2019.04.30 Senast uppdaterad: 2019.04.30

Skriv en kommentar