Ny rapport: Höjd kemikalieskatt slår ut svenska företag och jobb

Inga tydliga miljöeffekter, men ett hårt slag mot svenska företag och jobb. Regeringens planerade höjning av kemikalieskatten kan innebära upp till 2 000 förlorade arbetstillfällen i svensk detaljhandel. Dessutom blir skatteintäkterna betydligt mindre än väntat. Det visar en ny rapport från HUI Research.

Försäljning av exempelvis spelkonsoller, datorer och mobiltelefoner påverkas om regeringen höjer kemikalieskatten ytterligare från den 1 augusti. Skatten är viktbaserad och kan uppgå till maximalt 440 kronor per produkt. Skatten är nationell och drabbar enbart svenska butiker och e-handelsföretag, utländska e-handlare är fredade.

– Konkurrensen inom elektronikbranschen är stenhård och kunderna är extremt prisfokuserade. Butiker kan inte höja priserna för att kompensera för skattehöjningar. Kemikalieskatten äventyrar svenska företag och jobb, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Miljarder i försäljningsbortfall, men ingen miljöeffekt

ElektronikBranschen, Svensk Handel och Teknikföretagen har låtit HUI Research utreda konsekvenserna av höjd kemikalieskatt. Försäljningsbortfallet från svensk detaljhandel väntas uppgå till 6 miljarder, samtidigt som e-handeln från utlandet väntas växa kraftigt. Regeringens syfte är att minska andelen farliga kemikalier, men det finns inget som tyder på att skatten har någon verklig miljöeffekt. Snarare tvärtom.

– Det här är signalpolitik och inte miljöpolitik. Paradoxen är att kemikalieskatten kommer att bidra till att öka svenska konsumenters e-handelsinköp av okontrollerade elektronikvaror utanför Europa, med ökad brand- och miljörisk som följd, säger Klas Elm, vd på ElektronikBranschen.

Var fjärde elektronikbutik har stängt igen de senaste sju åren och branschen står mitt i en stor omställning. En tredjedel av elektronikförsäljningen sker redan idag på nätet.

Lägre skatteintäkter än beräknat

Regeringen räknar i budgeten med att kemikalieskatten ska generera 2,4 miljarder i skatteintäkter, en siffra som HUI:s rapport ifrågasätter. Intäkterna under 2018 var endast 1,4 miljarder.

Tas dock skattens följdeffekter, med uteblivna momsintäkter, minskad bolagsskatt på grund av lägre försäljning och ökad administrativ börda, med i beräkningen minskar tillskottet till statskassan med cirka 1 miljard.

– Globala utmaningar kräver globala lösningar. Nu straffbeskattar regeringen istället svenska företag som ofta är ett föredöme inom hållbarhetsfrågorna. Det är olyckligt och regeringen borde tänka om och låta utvärdera skatten ordentligt, säger Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen.

Sverige står för försumbara 0,4 procent av den globala handeln av elektronikvaror.

För mer information, eller intervju kontakta:

Hans Tjernström, presschef Svensk Handel, 010-471 86 50
Anna Lööf, presschef Teknikföretagen, 072-523 25 80
Klas Elm, vd ElektronikBranschen, 070-458 01 08

Svensk Handels pressjour
Publicerad: 2019.03.07 Senast uppdaterad: 2019.03.07 4

Skriv en kommentar

Kommentarer (4)

Kommentar skapad 2019-04-04 07:25
04 apr 2019 kl 07:25

Katastrof..... & helt verkningslöst med omärkta skattekronor som försvinner i ett svart stort hål i stads kassan.
Behöver staten pengar till att fylla detta hål, varför inte skatta kläder !! Det överkonsumeras säkert galet mycket av detta, så varför inte skatta en 50 lapp på alla klädesplagg. Det borde ge en bra miljöeffekt också, med tanke på allt slöseri med bortkastade klädesplagg. Här snackar vi om ett enormt slöseri av resurser.
Jag undrar varför man inte använder den skatteintäkten på elektronik till att hämta upp skrotet hos handlaren ?? Denna skatt borde lösa återvinningen & skona miljön om den användes åt saken. Det är ju inte rimligt att en handlare ska lägga flera timmars arbete på att köra skrot till tippen & i många fall även där få betala avgifter för att bli kvitt skiten. Kan ingen lösa detta på ett seriöst sätt för miljöns skull, så vi slipper utländskt oskattat skräp.

Kommentar skapad 2019-03-08 08:58
08 mar 2019 kl 08:58

Den hårt kritiserade Kemikalieskatten slår mot den LOKALA svenska handeln, speciellt mot företag på landsbygden - ytterligare ett sätt att utarma den! Vi är redan under hård press från aktörer på webben, som handlar sina varor utanför sverige. Företag baserade utanför vårt land kan sälja utan att debitera denna skatt. Vi har i stort sett dagligen kunder som jämför oss med priser på webben, vilket innebär att om man vill kunna sälja måste man sänka sitt pris, vilket gör att inga marginaler blir kvar. Inga Marginaler = låsta dörrar!

Kommentar skapad 2019-03-12 12:41 Svensk Handel
12 mar 2019 kl 12:41

Tack för denna vinkel på skattens effekter. Ja, det är nedslående att konstatera att de som drabbas hårdast är företagare i glesbygd. Det är en konsekvens som inte framhållits i tillräckligt stor utsträckning i debatten, men Svensk Handel arbetar för att ändra på detta.

Kommentar skapad 2019-03-07 13:34
07 mar 2019 kl 13:34

Intressant med ytterligare skatt "för" miljön, som läggs på kunden, och som ofta drabbar återförsäljaren. Bättre i så fall att sätta press på tillverkarna att påvisa mer miljövänlig tillverkning. Men just ja.... Det ger ju inga skatteintäkter i Sverige, attans, bara bättre miljökonsekvenser i Asien......
Jag är ingen motståndare till miljöpolitik, men den Svenska har spårat ur sedan mycket länge.

Kommentar skapad 2019-03-07 10:45
07 mar 2019 kl 10:45

Mycket bra att ni tar upp detta.
En skatt som verkligen slår konstigt.
Dels mot Svenska företag och dess medarbetare.
Och ger noll effekt. Produkterna köps utomlands.
Ingen konsument säger "Nä vi köper inte en tv fast våran gått sönder. Det är ju miljöfarligt"
Vi beställer den på nätet... från Tyskland!

En annan fråga...
Till vad används de ev. pengar som kommer in?
Om det vore någon logik skulle väll pengarna användas till
forskning mor flamskyddsmedel.
Eller hur.

Kommentar skapad 2019-03-12 12:35 Svensk Handel
12 mar 2019 kl 12:35

Hej. Tack för de uppmuntrande orden. Ja, det är oroväckande att Regeringen inte har förstått hur handel och konsumentbeteende fungerar i dagens digitala samhälle.

Vad gäller de intäkter som staten får via skatten så går dessa direkt in till statskassan utan att något öronmärks. Med den utformningen finns alltså inga incitament till att främja en miljöomställning på just det här området, vilket förstås är olyckligt.