Person sitter vid en bärbar dator
Freja eID kan användas vid både digital inloggning och som fysisk legitimation.

Freja eID – ett bra komplement till övriga id-handlingar

Freja eID är en statligt godkänd e-legitimation som du kan använda för att logga in på offentliga och privata tjänster, bekräfta köp och göra e-underskrifter med. Med Freja eID kan du också kommunicera med dina kunder på ett säkert sätt.

Utvecklingen av digitala produkter och tjänster sker i allt snabbare takt. Under flera år har EU diskuterat om att ta fram en internationell elektronisk id-handling. I väntan på denna tjänst har det på nationell nivå arbetats fram andra initiativ. Ett sådant är Freja eID ‒ en svensk statligt godkänd e-legitimation som företaget Freja Group står bakom.

Freja eID kan användas i butik

Freja eID fungerar som vilken fysisk legitimation som helst, exempelvis ett körkort, och kan användas i butik. När användaren öppnar ID-skärmen i mobilen visas personnummer och foto (som kan läsas av manuellt) och det finns också en QR-kod att scanna av. Genom att be användaren klicka på ID-skärmen kan du enkelt kontrollera att det inte är en skärmdump.

Svensk Handel välkomnar initiativet och ser Freja eID som ett utmärkt komplement till fysiska id-handlingar och Mobilt BankID, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert, Stockholm. 

Freja eID kan också hjälpa fysiska butiker att skapa personliga upplevelser och kommunicera med era kunder på ett säkert sätt. Idag är många större aktörer som 1177 Vårdguiden, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och kommuner anslutna till tjänsten.

 

Kort informationsblad om: Vad är Freja eID (pdf)
Läs mer: Information om Freja som fysisk legitimation (pdf)

Vi hjälper dig

Du som är medlem i Svensk Handel kan ringa in till oss och få svar på dina frågor. 

Bengt Nilervall
Publicerad: 2021.05.07 Senast uppdaterad: 2021.04.21 Kategorier: Betalfrågor, Betalfrågor Artiklar, Artikel 1

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)

Kommentar skapad 2021-05-22 14:35
22 maj 2021 kl 14:35

Kul att ni gjort det möjligt att kommentera det här, för jag vill gärna säga att jag tycker att det här är ett jättebra initiativ! Men kommer ni informera handlarna också på något sätt så att de vet vad Freja eID är för något och därmed börjar godkänna det som legitimation istället för t.ex. körkort? För de få gånger jag försökt, t.ex. när jag skulle hämta ut receptbelagd medicin, så godkändes inte Freja eID som legitimation. De visste inte ens vad det är. Postens utlämningsställen godkänner inte heller Freja eID för att hämta ut paket, och inte ens ATG som är de som verifierar Freja eID för Freja eID+! Om svensk handel går före på det här sättet så kommer förhoppningsvis alla andra snart också ta efter det. Legitimation i en krypterad telefon med starkt lösenord är mycket säkrare än ett plastkort som är sämre att bli av med än telefonen.