Betala med apple klocka – kontaktlös betalning

Fler blippar till följd av coronapandemin

Betalningar med blipp ökar som en följd av coronapandemin. Det visar en ny riksomfattande undersökning om svenskarnas betalvanor, där majoriteten nu säger sig vara positiva till ett kontantlöst samhälle.

Det är åttonde året i rad som undersökningen ”Sverige Betalar” tagits fram av Insight Intelligence tillsammans med Coop och Svensk Handel.

Användningen av kontanter minskar

Användningen av kontanter fortsätter att minska på bekostnad av bland annat kontaktlösa betalningar, det vill säga betalningar där man blippar mot en terminal. En av tio svarar att coronapandemin påverkat vilka betalmetoder man använder. På följdfrågan om vilka betalmetoder man använder sig mer av som en följd av pandemin är det vanligaste svaret kontaktlösa betalningar.

Andelen som använder kontaktlösa kortbetalningar har mer än tredubblats de senaste fyra åren, från 24 procent 2017 till 84 procent i år. Övergången från kontanter till nya digitala betaltjänster i Sverige har gått snabbt och har accelererat under pandemin.

- Vi ser påtagliga förändringar i konsumenters beteende och attityder till betalningar. Undersökningen ger handeln en viss viktig handledning till hur de ska arbeta vidare i utvecklingen av betalningar, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

Vi hjälper dig

Du som är medlem i Svensk Handel kan ringa in till oss och få svar på dina frågor. 

Bengt Nilervall
Publicerad: 2020.11.27 Senast uppdaterad: 2020.11.27 Kategorier: Betalfrågor Nyheter, Betalfrågor

Skriv en kommentar