De senaste årens tekniska utveckling har revolutionerat betalningsmarknaden. Hur kommer framtidens betalningar se ut och hur kan modern teknik utnyttjas på bästa sätt? Nu kan du vara med och påverka!

microsoftteams-image-(31).png

I dag använder vi kontanter i allt mindre utsträckning vilket gör att centralbanker världen över har börjat fundera på om det behövs ett digitalt komplement till kontanter, så kallade digitala centralbankspengar. Riksbanken inledde därför ett projekt om en eventuell e-krona med syftet att undersöka behovet och möjliga konsekvenser av ett sådant komplement.

En e-krona skulle kunna bidra till att förenkla och utveckla de betalningar som handlare tar emot. Under hösten har en användarundersökning bland allmänheten genomförts och nu ska ett liknande arbete göras gentemot handeln. Riksbanken söker just nu deltagare som vill vara med och påverka framtidens betalmarknad. Under våren 2023 genomförs studier för att förstå handlares behov av utvecklade betalningsmöjligheter, och på så sätt kunna utforma en potentiell e-krona som möter de här behoven. Deltagandet kommer att innefatta 1-2 djupintervjuer (ca 45 min) för att diskutera både nuläge och framtid för handeln, med fokus på betalfrågor.

Dina synpunkter är viktiga och kommer att kunna bidra till större förståelse för hur en eventuell e-krona kan bidra på betalmarknaden.

Anmäl ditt intresse genom att skicka ett mejl till Svensk Handels betalningsexpert Bengt Nilervall, bengt.nilervall@svenskhandel.se.

bengt-nilervall.jpg

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.