Brexit: Storbritanniens flagga

Nyttiga länkar att ha koll på inför brexit

På den här sidan har vi samlat länkar till myndigheter och organisationer med uppdaterade informationssidor som hjälper dig och ditt företag att göra omställningen till brexit så enkel som möjligt. 

Kommerskollegium

Handel med Storbritannien – förbered ditt företag inför 1 januari 2021. Här kan du göra en riskanalys inför den 1 januari 2021. Här listas också ett antal frågor som är bra att ha med sig inför brexit.

Kommerskollegium: Handel med Storbritannien - förbered ditt företag inför 1 januari 2021

EU kommissionens informationssidor

EU och Storbritannien skapar nya överenskommelser i brexit sedan Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020. Här kan du läsa om vad som redan har avtalats och vad som för närvarande förhandlas fram och förbereds. 

EUs officiella webbplats: Om brexit övergång

Regeringen

Här beskrivs hur regeringen och Regeringskansliet arbetar med brexitprocessen, och förhandlingen om en ny relation mellan EU och Storbritannien.

Regeringen: Brexit och EU:s framtida relation med Storbritannien

Skatteverket

Efter övergångsperiodens slut kommer samma regler avseende moms och punktskatter att gälla för Storbritannien som för andra länder utanför EU. Läs om hur ditt företags inköp kan påverkas av brexit.

Skatteverket: Så här kan företagets inköp påverkas av brexit

Tullverket

På Tullverket kan du läsa om vad brexit innebär för svensk handel avseende framtida tullhantering. Här kan du följa med hur utvecklingen i förhandlingarna i brexit påverkar tullhanteringen på kontinuerlig basis. 

Tullverket: Brexit – vad innebär det för svensk handel? 

Migrationsverket

Enligt utträdesavtalet ska varje medlemsstat utforma ett förfarande som gör det möjligt för brittiska medborgare att behålla sina rättigheter även efter övergångsperioden. Det är regeringen som beslutar om hur Sveriges förfarande ska se ut efter övergångsperioden. Följ med i utvecklingen på Migrationsverket.

Migrationsverket: Om brexit

Försäkringskassan

På Försäkringskassans sidor om brexit hittar du information om frågeställningar som: Om du vistas tillfälligt i Storbritannien efter brexit, om du har arbetat eller bott i Storbritannien före övergångsperiodens slut, om du är brittisk medborgare och bor i Sverige.

Försäkringskassan: Så kan du påverkas av brexit

Svenskt Näringsliv

På Svenskt Näringsliv hittar du övergripande information om vad brexit innebär för dig och ditt företag, samt vad det är bra för dig som företagare att ha koll på. 

Svenskt Näringsliv: Om brexit

Sveriges ambassad i London

Ett nytt poängbaserat migrationssystem kommer att införas från 2021.Här kan du läsa om vilka förändringar brexit kommer att leda till för dig som lever i Storbritannien idag eller planerar att flytta dit.

Sveriges ambassad i London: Brexit – Storbritanniens utträde ur EU

Swedac 

Swedac informerar om brexit och om hur ett avtalslöst brexit påverkar anmälda organ, ackrediterade organ och tillverkare.

Swedac: Information angående brexit

Business Sweden

Här kan du som företagare följa med i Business Swedens kontinuerliga bevakning av brexit, samt i vad som är en bra övergångsstrategi beroende på vad man kommer överens om i de ständigt pågående förhandlingarna.

Business Sweden: Brexit – it's time to act

Storbritanniens regering

Sida på Storbritanniens regering med fokus på hur man bör förbereda sig på en brexit utan avtal. Vid import och export, märkning av produkter, affärsvillkor och mycket mer.

Storbritanniens regering: How to prepare if the UK leaves the EU with no deal

Datainspektionen

Den 1 januari 2021 kommer Storbritannien att betraktas som ”tredje land”. Här hittar du information om överföringar till tredje land.

Datainspektionen: Ogiltigförklarandet av Privacy Shield

Livsmedelsverket

Det står redan nu klart att oavsett vilken typ av frihandelsavtal Storbritannien och EU lyckas förhandla fram kommer villkoren för handel med varor, tjänster och möjligheten att arbeta och förflytta personal innebära mer administration än tidigare. Här kan du följa Livsmedelsverkets bevakning av brexit.

Livsmedelsverket: Brexit - handel med Storbritannien

Bolagsverket

Är din verksamhet redo för brexit? Här kan du läsa om möjliga konsekvenser av brexit för din verksamhet här i Sverige.

Bolagsverket: Är din verksamhet redo för brexit?

Vi hjälper dig

Du som är medlem i Svensk Handel kan ringa in till oss och få svar på dina frågor. 

Sofia Stigmar
Publicerad: 2020.09.28 Senast uppdaterad: 2020.09.28 Kategorier: Brexit-Artiklar, Brexit