Brexitnytt v. 39

Nedan följer några nedslag från viktiga händelser från veckan som gått och som kan vara bra att känna till för dig som arbetar med handelsfrågor.

Theresa Mays uttalande efter EU-toppmötet i Salzburg

Storbritanniens premiärminister Theresa May gick hårt ut i fredags, 21 september och försvarade den brittiska brexitstrategin. Hon klargjorde att det fanns vilja hos båda parter att få ett avtal till stånd men att det fortfarande finns två frågor som sätter käppar i hjulen. Den första problematiska frågan handlar om tullunionen där Theresa May har presenterat en lösning som innebär att Storbritannien kan fortsätta handeln med varor på den fria marknaden men inte de andra friheterna, samt att Storbritannien inte behöver erkänna EU-domstolens domar.

EU har å andra sidan har föreslagit att Storbritannien kan stanna kvar på den inre marknaden förutsatt att de fortsätter följa EU-lagstiftningen gällande alla fyra friheter och erkänner domstolens domar. Det andra alternativet EU presenterar handlar om att parterna ingår ett frihandelsavtal, där Nordirland fortsätter vara en del av den inre marknaden för att undvika en hård gräns på Irland. Theresa May gjorde det väldigt klart att inget av dessa alternativ var något som Storbritannien kunde tänka sig.

Företag förbereder sig för en hård brexit

Flera storföretag har påbörjat omställningen inför Storbritanniens utträde från EU. Företagen utgår ifrån en situation utan avtal. Bland annat har flera läkemedelsbolag som Pfizer, Glaxo Smith, Astra Zeneca börjat lagra medicin, om gränskontrollerna kommer påverka distribueringen. Chokladföretaget Mondelez har beslutat om ökade leveranser av choklad och andra ingredienser så det finns på plats på marknaden. Av samma anledning har flygplanstillverkaren Airbus beordrat sina underleverantörer att ha extra delar på plats i Storbritannien. Även bilföretaget BMW har agerat inför skilsmässan och flyttar den årliga servicen av fabriken från sommaren till april då man analyserat situationen och kommit fram till att det skulle minimera störningarna.

Labour flyttar fram positionerna i brexitfrågan

Under veckan har Labour partiet haft partikonvent och bland annat har brexitfrågan diskuterats. Labourledaren Jeremy Corbyn har gått ut hårt i förhandlingarna och meddelat att de kommer ta strid i frågan. Bland annat har det framkommit att partiet öppnar upp för en ny folkomröstning om brexit, trots att partiledaren Corbyn tidigare varit EU-kritisk. Det stod klart efter att Labour antagit en ny brexitplan. Trycket på en ny folkomröstning kommer framförallt från partiets yngre väljarkår. Förslaget går ut på att en ny folkomröstning bör genomföras om Theresa May inte lyckas få igenom uppgörelsen med EU i det brittiska parlamentet.

Vidare fastslogs att partiet kommer rösta emot premiärminister Theresa Mays Chequersplan. Labourpartiet är mycket skeptiska till att lämna EU utan ett utträdesavtal och de klargjordes även att det krävs att Mays brexitöverenskommelse innebär en tullunion utan hård gräns mot Irland, en överenskommelse som skyddar jobb, arbetsrätt och miljö för att partiet ska ställa sig bakom förslaget.

EU kan inte ge britterna de fördelar de kräver

Storbritanniens förslag skulle innebära EU-självmord säger Le Maire, Frankrikes finansminister. I ett krasst uttalande om att Storbritannien får stå sitt kast utifrån de beslut de fattat, klargjorde fransmännen genom sin minister att de är trötta på att diskutera britternas framtid och att EU har viktigare saker att syssla med. Dessutom klargjordes att utträdesavtalet inte kommer ge Storbritannien komparativa fördelar som på något sätt kan användas av EU-kritiker för att framför exilkrav i fler medlemsstater. Senare i veckan framgick det av läckta dokument att EU erbjuder Storbritannien tillgång till ett frihandelsområde förutsatt att Theresa May släpper den så kallade Chequers-planen, det vill säga att tullar inte kommer finnas mellan Nordirland och Irland.

Sofia Stigmar
Publicerad: 2018.10.25 Senast uppdaterad: 2018.10.25

Skriv en kommentar