Brexit: Storbritanniens flagga i kombination med EU-flaggan

Vecka 12: 30 juni eller när blir det egentligen en brexit?

Frågan om man har bevittnat ett utträde från EU eller en tennismatch har slagit mig flera gånger. Tvärvända kast, bollen från ena planhalvan till den andra och svettiga dueller mellan olika intressen. 

En part är angelägen att få slut på matchen och komma till ett avgörande mellan den andra parten förgäves slår tillbaka halvhjärtade slag för att få vara kvar och spela, utan att egentligen veta varför samt med vetskapen att matchen redan är förlorad. Ja, för det är sanningen. Storbritannien har förlorat matchen om utträdet mot EU.

Hur än matchen slutar så har Storbritanniens hantering av processen nu blivit så svår att förstå att de skadar sitt framtida rykte och möjlighet att vara en seriös motståndare/ medspelare i framtiden. Att EU ska välja de som dubbelpartner i framtida matcher mot omvärlden blir allt mindre troligt.

30 juni eller när blir det egentligen en brexit?

Theresa May ber EU om en möjlighet att förlänga perioden och att själva utträdet sker 30 juni. Premiärministern har varit pressad från alla möjliga håll angående frågan om när brexit faktiskt kommer inträffa.

EU företrädare, så som chefsförhandlare Barniér, har å andra sidan varit tydliga med att en lång förlängning av utträdesperioden kräver nya förhandlingsprocesser. EU har dock varit tydliga med att en kortare förlängning mycket väl är möjlig om det hjälper det brittiska parlamentet att landa i att ratificera det framförhandlade utträdesavtalet.

Den franska utrikesminister, Nathalie Loiseau, sa att EU27 kommer godkänna en förlängning av utträdet förutsatt att avtalet accepteras, men att det är inget som EU någonsin kan påverka, utan att beslutet måste tas av det brittiska parlamentet varför EU27 inte kan förlänga utträdes i all oändlighet. Den tyska EU-ministern underströk hur utmattade politikerna i Bryssel var, hur utmattade EU-medborgarna är och inte minst britterna av brexit processen. Ministern menade att vi behöver något nytt för att komma vidare i processen.

Juridiken stoppar Storbritannien från att lämna EU efter maj

I ett dokument presenterat för samtliga EU medlemsstater kan inte Storbritannien lämna EU efter maj om de inte tänker delta i Europaparlamentsvalet. Enligt den juridiskt bindande texten är samtliga medlemmar i EU ålagda att hålla EP-val mellan 23-26 maj 2019. Om en medlemsstat inte följer detta kan inte parlamentet öppnas och hålla möten på ett rättssäkert sätt igen den 2 juli. Storbritannien kan således inte bli undantagna för detta. Artikel 50 i fördragen öppnar upp för många olika möjliga alternativa vägar, men det förutsätter ett deltagande i valen för att kunna laboreras med.

 

Sofia Stigmar
Publicerad: 2019.03.29 Senast uppdaterad: 2019.03.29 Kategori: Brexitnytt

Skriv en kommentar