Brexit: Storbritanniens flagga i kombination med EU-flaggan

Vecka 9: Tre omröstningar väntar inom närmaste veckorna

Just i år betyder mars månad mer än bara snödroppar och vårsolen. För alla britter innebär det officiellt att det kan vara sista månaden Storbritannien är en del av EU. 

Under de närmaste veckorna kommer flera omröstningar äga rum i det brittiska parlamentet och med mindre än 30 dagar kvar till utträdet följer omvärlden detta med spänning. 

Tre omröstningar väntar inom närmaste veckorna

Theresa May var tidigare i veckan tydlig då hon klargjorde att det under mitten av mars kommer äga rum tre olika omröstningar i brexit-frågan.

Frågan om utträdesavtalet kommer återigen röstas om senast den 12 mars och då har parlamentet möjlighet att acceptera det tidigare presenterade utträdesavtalet som May har förhandlat fram med EU. Utträdesavtalet har inte förhandlats om då EU varit stenhårda med att innehållet inte kommer förändras. 

Om parlamentet röstar ner utträdesavtalet, likt de tidigare gjort, har May sagt att ytterligare två omröstningar kommer utspela sig i parlamentet. Den andra omröstningen kommer då handla om huruvida britterna ska lämna utan ett avtal och den tredje omröstningen kommer behandla frågan om att förlänga förhandlingsperioden. Dessa omröstningar förväntas äga rum runt den 13-14 mars.

Tusk kommenterade utspelet genom att säga att en förläning av perioden vore rationellt, samtidigt som det under veckan har diskuterats av Frankrikes president Macron att det krävs en verklig anledning till att EU ska gå mer på detta. Frankrike har således intagit en hårdare linje än Tyskland de senaste dagarna.

Bönder, distributörer och handlare varnar för att mattillgången hotas i och med brexit

Under de senaste veckorna har aktörerna i matkedjan vädjat till det brittiska parlamentet om svar angående framtiden. Just nu vet varken bönder eller övriga aktörer hur de ska agera i händelse av en brexit utan avtal.

I Calais och Dover har hittills ingen infrastruktur byggts upp som kan kontrollera matvaror som kommer behöva transporteras mellan Storbritannien och EU. Stora aktörer så som Nestlé uttalade sig i veckan om att de fortfarande inte har någon aning om vilka märkningar som kommer krävas för att skicka varor mellan EU och Storbritannien efter 29 mars.

Situationen börjar bli akut för de större matkedjorna eftersom de ännu inte vet hur avtalen kommer se ut med andra länder samt att Storbritannien själva producerar väldigt lite färsk frukt och grönsaker under mars och april. En ytterligare aspekt som handlarna har vittnat om är att de, på grund av undermålig information, inte haft möjligheten att utvidga sina lager och fryslager och att dessa redan är överbelastade.

Förändringar i inställningen om en andra omröstning

Attitydförändringar har kunnat utläsas från de senaste opinionsmätningarna bland britterna angående brexit. Fler stödjer Theresa May’s framförhandlade brexit-avtal, fler stödjer en andra omröstning och allt färre vill ha en avtalslös-brexit.

I samband med att dessa siffror presenterades, gick också oppositionen ut och deklarerade att de numera står bakom en andra omröstning. De menar att de hellre gör allt i deras makt än att släppa igenom Mays förslag eller låter Storbritannien lämna utan avtal.

Med mindre än en månad kvar har vi fortfarande inga svar angående britternas utträde. Sverige har under hela förhandlingsprocessen varit tydliga med att vi vill ha ett brexit med avtal. Svensk Handel fortsätter bevaka frågan och lägger löpande upp information gällande brexit på hemsidan. Vi kommer även finnas på D-congress och prata brexit med den som har frågor eller undringar.

Sofia Stigmar
Publicerad: 2019.03.04 Senast uppdaterad: 2019.03.04 Kategori: Brexitnytt

Skriv en kommentar