Hållbar handel med ekologiska kläder.

Kunskap, råd och stöd

Här hittar du checklistor, guider, Q&A:s samt läsvärda artiklar om hur Svensk Handels medlemsföretag jobbar med hållbarhet.  

Allt du behöver veta om skatten på kläder och skor

Allt du behöver veta om modeskatten

Med anledning av regeringens förslag om skatt på kläder och skor och det stora antalet frågor som Svensk Handel får från dig som medlem, har vi gjort följande sammanställning av samtliga artiklar, information och nyhetsrapportering i ämnet. 

Modeskatten: Handelns remissvar

Modeskatten: Handelns remissvar

Här presenterar vi remissvar till förslaget om skatt på mode från handeln som inte presenteras på regeringen.se: H&M, Vagabond, Åhléns och många fler.

Frågor och svar om skatten på kläder och skor

Frågor och svar om skatten på kläder och skor

Regeringen har beslutat att skatt på kläder och skor ska införas 1 januari 2022, men utformningen av skatten är fortfarande påverkbar. Här besvarar vi dina och andra medlemmars frågor om modeskatten.

AI-modeller kan stärka både hållbarhet och affär

AI-modeller kan stärka både hållbarhet och affär

E-handeln fortsätter att växa kraftigt, inte minst inom modesegmentet och företag tar till innovativa grepp för att minska på emballage och transporter. "Avatarer" tar hänsyn till varje kunds unika mått och är ett sätt att konsumera mode mer hållbart.

Frågor och svar om nya plastpåseskatten

Frågor och svar om plastpåseskatten

Plastskatten är ett faktum och innebär skatt på plastbärkassar och små påsar upp till 7 liter. Svensk Handel svarar på några av de vanligaste frågorna kring plastskatten som införs 1 mars respektive 1 maj, 2020.

6
10 tips för hållbar handel

10 tips för hållbar handel

Vill du också jobba hållbart? Så här kan ditt företag minimera negativ påverkan på människa, samhälle och miljö – samtidigt som affärs- och samhällsnytta maximeras. 

Råd om farliga kemikalier i varor

Råd om farliga kemikalier i varor

Alla företag är berörda eftersom kemikalier finns i alla varor. Därför måste alla handelsföretag ha kontroll över vilka farliga kemikalier som finns i de varor man säljer. I vår broschyr Råd om farliga kemikalier i varor får du bättre koll.

När kunderna frågar om farliga ämnen i varor

När kunderna frågar om farliga ämnen i varor

Enligt den europeiska kemikalielagstiftningen REACH ska butiker kunna svara på frågor om kemiskt innehåll i varor som de säljer. Här, en checklista på hur du gör när du får frågor om kemikalier i varor från dina kunder. 

Handlarna intensifierar hållbarhetsarbetet – en fråga om lönsamhet

Allt fler handlare jobbar med hållbarhet

Tre av fyra handelsföretag arbetar aktivt med hållbarhet. Utöver att bidra till en hållbar utveckling och stärka varumärket har ekonomisk lönsamhet blivit en allt viktigare drivkraft för företagens hållbarhetsarbete.

Svensk Handels djurskyddspolicy

Svensk Handels djurskyddspolicy

Svensk Handels djurskyddspolicy för dig som vill öka din kunskap och din förståelse för djurskyddsfrågor. Här finns även en guide om animaliska material för dig som är inköpare eller designer. 

Informationsplikt om plastbärkassars miljöpåverkan

Informationsplikt om plastbärkassars miljöpåverkan

I Sverige råder informationsplikt om plastbärkassars miljöpåverkan för dig som tillhandahåller plastpåsar till dina kunder. I denna artikel får du koll på vad som gäller. 

24
Krav på att ta emot elavfall i butik – har din butik koll?

Krav på att ta emot elavfall i butik – har din butik koll?

Från och med den 1 oktober 2015 måste butiker som säljer elutrustning ta emot uttjänta konsumentprodukter. Inom kort kommer Sveriges kommuner att påbörja en tillsyn samt informera allmänheten om denna möjlighet.

Så mycket dyrare blir mobilen och tvättmaskinen

Så mycket dyrare blir mobilen och tvättmaskinen

Regeringen vill införa en skatt som innebär att nästan alla elektronik kommer att beskattas och därmed bli dyrare. Svensk Handel anser att kemikalieskatten skulle innebära marginell miljönytta, färre jobb och snedvriden konkurrens.

Åhléns

Åhléns: Grön etikett gör det lätt att göra rätt

Med den gröna etiketten Bra val erbjuder Åhléns kunderna hjälp att hitta hållbara varor. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt när du handlar i varuhuset eller på webben. 

Nudie Jeans

Nudie Jeans: Gratis lagning förlänger livet på jeansen

Nudie Jeans är modeföretaget som ända sedan starten 2001 sett till att frågor som rör hållbarhet och schyssta arbetsvillkor löper som en röd tråd genom hela affären.