Hållbar handel med ekologiska kläder.

Kunskap, råd och stöd

Här hittar du checklistor, guider, Q&A:s samt läsvärda artiklar om hur Svensk Handels medlemsföretag jobbar med hållbarhet.  

FAQ om produktpass

Frågor & svar om produktpass

EU väntas inom ett par år implementera en ny lag om produktpass. Lagen kommer att kräva att nästan alla produkter som sätts på den europeiska marknaden har ett produktpass som ska ge tillförlitliga hållbarhetsdata ner till minsta komponent – allt för att öka spårbarhet och underlätta en cirkulär ekonomi.

Hållbarhet på Clas Ohlson

Clas Ohlson ska bli helt cirkulära

Vi pratade med Tina Englyst om hur Clas Ohlson ska bli cirkulära till 2045.

Hållbarhet på Lindex

Lindex hållbarhetschef: "Hela branschen pratar om en omställning till cirkulär modeindustri"

Vi pratar med Lindex Hållbarhetschef om den nödvändiga omställning modebranschen står inför och som fått extra fart i pandemins spår.

Svensk Handel kommenterar EU:s klimatinitiativ ”Fit for 55”

Svensk Handel kommenterar EU:s klimatinitiativ ”Fit for 55”

Nyligen presenterade EU sin plan för hur medlemsländerna ska nå de utlovade utsläppsminskningarna. ’The European Green Deal’, också kallad ”Fit for 55” har mål satta till både 2030 samt 2050.

Svenska handlare bäst på hållbarhet

Svenska handlare är bäst på hållbarhet - det här vill kunderna ha

Pandemins effekter på handeln har snabbat på företagens hållbarhetsarbete ‒ och det har lönat sig. Fyra av fem konsumenter tycker att produkter som säljs från Sverige är hållbara. Lika många säger sig också vara beredda att betala mer för hållbart producerade varor.

Begagnatmarknaden växer inom partihandeln

Begagnatmarknaden växer i partihandeln

I framtiden kan var femte kontorsstol vara återbrukad.

Vi söker dig som vill vara med i en studie om hållbarhet!

Vi söker dig som vill vara med i en studie om hållbarhet!

Är du en mindre handlare som skulle vilja jobba med hållbarhetsfrågor men som inte aktivt gör det idag? Då söker vi dig till en intervjustudie.

7 tips för att minska webbutikens returer

7 smarta tips – så kan du minska returerna i webbutiken

Hur ska e-handeln hantera den växande returströmmen? Det är en brännande fråga som många webbutiker jobbar för fullt med att lösa. Här kommer tips på vad du kan göra själv.

Allt du behöver veta om skatten på kläder och skor

Allt du behöver veta om modeskatten

Med anledning av regeringens förslag om skatt på kläder och skor och det stora antalet frågor som Svensk Handel får från dig som medlem, har vi gjort följande sammanställning av samtliga artiklar, information och nyhetsrapportering i ämnet. 

Modeskatten: Handelns remissvar

Modeskatten: Handelns remissvar

Här presenterar vi remissvar till förslaget om skatt på mode från handeln som inte presenteras på regeringen.se: H&M, Vagabond, Åhléns och många fler.

Frågor och svar om skatten på kläder och skor

Frågor och svar om skatten på kläder och skor

Regeringen har beslutat att skatt på kläder och skor ska införas 1 januari 2022, men utformningen av skatten är fortfarande påverkbar. Här besvarar vi dina och andra medlemmars frågor om modeskatten.

AI-modeller kan stärka både hållbarhet och affär

AI-modeller kan stärka både hållbarhet och affär

E-handeln fortsätter att växa kraftigt, inte minst inom modesegmentet och företag tar till innovativa grepp för att minska på emballage och transporter. "Avatarer" tar hänsyn till varje kunds unika mått och är ett sätt att konsumera mode mer hållbart.

Plastpåseskatten - Skatt på plastpåsar

Plastpåseskatten - Frågor och svar

Plastskatten är ett faktum och innebär skatt på plastbärkassar och små påsar upp till 7 liter. Svensk Handel svarar på några av de vanligaste frågorna kring plastskatten som införs 1 mars respektive 1 maj, 2020.

10
10 tips för hållbar handel

10 tips för hållbar handel

Vill du också jobba hållbart? Så här kan ditt företag minimera negativ påverkan på människa, samhälle och miljö – samtidigt som affärs- och samhällsnytta maximeras. 

Råd om farliga kemikalier i varor

Råd om farliga kemikalier i varor

Alla företag är berörda eftersom kemikalier finns i alla varor. Därför måste alla handelsföretag ha kontroll över vilka farliga kemikalier som finns i de varor man säljer. I vår broschyr Råd om farliga kemikalier i varor får du bättre koll.