Nyheter om hållbarhet

Här hittar du nyheter om hållbarhet samt artiklar om hur Svensk Handels medlemsföretag jobbar med hållbarhet.  

Frågor och svar om nya plastpåseskatten

Frågor och svar om nya plastpåseskatten

Plastskatten är ett faktum och innebär skatt på plastbärkassar och små påsar upp till 7 liter. Svensk Handel svarar på några av de vanligaste frågorna kring plastskatten som införs 1 mars respektive 1 maj, 2020.

Handlarna intensifierar hållbarhetsarbetet – en fråga om lönsamhet

Tre av fyra handelsföretag arbetar aktivt med hållbarhet. Utöver att bidra till en hållbar utveckling och stärka varumärket har ekonomisk lönsamhet blivit en allt viktigare drivkraft för företagens hållbarhetsarbete.

Krav på att ta emot elavfall i butik – har din butik koll?

Krav på att ta emot elavfall i butik – har din butik koll?

Från och med den 1 oktober 2015 måste butiker som säljer elutrustning ta emot uttjänta konsumentprodukter. Inom kort kommer Sveriges kommuner att påbörja en tillsyn samt informera allmänheten om denna möjlighet.

Så mycket dyrare blir mobilen och tvättmaskinen

Så mycket dyrare blir mobilen och tvättmaskinen

Regeringen vill införa en skatt som innebär att nästan alla elektronik kommer att beskattas och därmed bli dyrare. Svensk Handel anser att kemikalieskatten skulle innebära marginell miljönytta, färre jobb och snedvriden konkurrens.

Åhléns

Åhléns – Grön etikett gör det lätt att göra rätt

Med den gröna etiketten Bra val erbjuder Åhléns kunderna hjälp att hitta hållbara varor. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt när du handlar i varuhuset eller på webben. Med Bra val kan du som kund känna dig trygg med att du väljer varor som tar extra hänsyn till miljö och människor, säger Anita Falkenek, hållbarhetschef på Åhléns.

Nudie Jeans

Nudie Jeans – Gratis lagning förlänger livet på jeansen

Nudie Jeans är modeföretaget som ända sedan starten 2001 sett till att frågor som rör hållbarhet och schyssta arbetsvillkor löper som en röd tråd genom hela affären. Hållbarhetstänket finns i vårt DNA och i dag går vi både bakåt i leverantörskedjan och ut mot kunderna för att knyta ihop hela kretsloppet, säger Sandya Lang, CSR-ansvarig på Nudie Jeans.

Martin & Servera

Martin & Servera – Leverantörer utmanas vässa sortimentet

Martin & Servera är Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist och har ambitionen att vara marknadsledande också när det gäller hållbarhet. Vi erbjuder Sveriges största ekologiska och miljö-märkta sortiment med utgångspunkten att framtidens måltid är producerad med omsorg om människor, djur och natur, säger AnnaLena Norrman, hållbarhets- och kvalitetsdirektör på Martin & Servera. 

Malmö Järnhandel

Malmö Järnhandel – Utlåning sätter fart på affärerna

Han lämnade jobbet på det stora byggvaruhuset och valde i stället att starta egen järnhandel mitt i Malmö. Jag gjorde en klassisk marknadsanalys där jag utgick från kundernas behov och landade i något som ligger väldigt nära den klassiska järnhandeln mitt i stan – men med den skillnaden att jag säljer lösningar istället för varor, säger Matti Jokela på Malmö Järnhandel.

Lidl

Lidl – Mångfald och smarta lösningar

Vi är helt övertygade om att lågt pris och ett aktivt hållbarhetsarbete går väldigt bra hand i hand. Men det ställer stora krav på att vi är resurssnåla och kostnadseffektiva i allt vi gör – och det är en grundläggande del av vår affärsidé. Katarina Rosenqvist, hållbarhetschef på Lidl Sverige och tidigare vd för Fairtrade Sverige, arbetar hårt för att slå hål på myten om att ett hållbart förhållningssätt är liktydigt med höga priser.

Krabat

Krabat – Kräsna inköp för säkra leksaker

Krabat & Co säljer leksaker som vuxna vill köpa och barn vill leka med. Hållbara leksaker av hög kvalitet som är producerade och transporterade på ett ansvarsfullt sätt. Våra produkter ska vara bra för barn, inte skadliga, och vi har därför valt att arbeta med leverantörer på nära håll för att underlätta kontroll och dialog, säger Lotta Östlund, ansvarig för kvalitets- och säkerhetsfrågor på Krabat & Co.

Indiska

Indiska – Visar vem som har sytt din klänning

Indiska har funnits i mer än 110 år och har ända sedan 1950-talet haft hållbarhet som en viktig del av affärsidén. Vi arbetar med hållbarhetsfrågor som en naturlig del inom hela företaget. Vi kan och ska tillsammans med våra kunder och leverantörer bidra till att skapa förändring, säger Sofie Gunolf, delägare och tidigare vd på Indiska.

Ikea

Ikea – Här får möblerna nya ägare

Hållbarhet och hushållning med resurser är en vital del av IKEA:s affärsidé. Vi lägger ned stor möda på att ta fram hållbara lösningar i alla led och har anledning att vara stolta över det arbetet. Men vi kan alltid bli bättre – och det gäller kanske särskilt i det sanningens ögonblick som uppstår när sortimentet möter kunderna, säger Anna-Karin Zinnerfors, chef för IKEA i Jönköping, varuhuset där gamla möbler får nytt liv.

Iduna

Iduna – Ursprung viktigt för ädla stenar och metaller

Innehåller guldet spår av andra metaller? Var kommer diamanten ifrån? Hur ser arbetsvillkoren ut där smyckena har tillverkats? Det är frågor som Idunakoncernen – med butiker som Guldfynd, Hallbergs Guld och Albrekts Guld – ställs inför dagligen. Och som företaget jobbar hårt för att kunna besvara.

ICA

ICA – Öppen dörr till arbetsmarknaden

Jonas Berg driver ICA Maxi i Södertälje, en stad med 90 000 invånare från 110 olika länder. För mig är det en självklarhet att se mångfalden som en resurs. Det är ju den verklighet jag verkar i. Lika självklart är det att alla ska ha rätt att göra rätt för sig säger Jonas Berg.

1
H&M

H&M – Sluter cirkeln med hjälp av kunderna

Att se bra ut ska också göra gott för vår värld, heter det i H&M:s hållbarhetsvision. Men hur lyckas man bygga hållbarhet i ett företag som har hela världen som arbetsfält? H&M har som global aktör både stora möjligheter och ett stort ansvar att göra skillnad i hållbarhetsfrågor, säger Cecilia Brännsten, Sustainable Business Expert på H&M med inriktning på produktintegritet och slutna kretslopp.