Sandya Lang, hållbarhetsansvarig på Nudie Jeans

Nudie Jeans: Gratis lagning förlänger livet på jeansen

Nudie Jeans är modeföretaget som ända sedan starten 2001 sett till att frågor som rör hållbarhet och schyssta arbetsvillkor löper som en röd tråd genom hela affären. 

  – Hållbarhetstänket finns i vårt DNA och i dag går vi både bakåt i leverantörskedjan och ut mot kunderna för att knyta ihop hela kretsloppet, säger Sandya Lang, hållbarhetsansvarig på Nudie Jeans.

Nudie Jeans är i dag ett i högsta grad internationellt företag med tillverkningen huvudsakligen förlagd till Europa och med försäljning och egna butiker över hela världen. Varumärket förknippas med hög kvalitet, ett ambitiöst hållbarhetsarbete och ett starkt fokus på tillverkning med rättvisa arbetsvillkor.

– Vi vill kunna stå för de produkter vi säljer och lägger därför ned mycket möda på att ha koll på våra leverantörer, så att de lever upp till våra krav på miljö och arbetsvillkor, säger Sandya Lang. Men för att kunna skapa en trovärdig transparens och öppenhet måste vi gå längre och kolla hela kedjan av underleverantörer. Det är i många fall en stor utmaning för en relativt liten aktör som Nudie Jeans.

– Därför samarbetar vi idag med en rad andra aktörer, bland annat inom ramen för Fair Wear Foundation, FWF.

Ekologiska jeans

Sedan 2012 är alla Nudie Jeans och denimprodukter tillverkade i 100 procent ekologisk bomull och även i andra produktgrupper finns ett starkt fokus på hållbara materialval, förklarar Sandya Lang.

– Samtidigt lägger vi mycket kraft på att säkerställa att tillverkningen sker under schyssta former och driver för den del av tillverkningen som ligger utanför Europa aktivt frågor som rör levnadslön.
I Nudie Jeans produktionsguide, som finns lätt tillgänglig på nätet, kan man se var företagets produkter tillverkas, under vilka villkor de produceras och hur kontrollen bedrivs.

– Det betyder att vi kan erbjuda våra kunder spårbarhet på leverantörsnivå. Ambitionen på sikt är dock att vi ska kunna erbjuda spårbarhet ända ned på produktnivå. Kunderna ska kunna se var plagget eller accessoaren är tillverkad, hur mycket vatten som har använts, hur mycket koldioxid som har släppts ut under tillverkning och transport och hur arbetsvillkoren är på den aktuella fabriken. Det är komplext, men absolut inte omöjligt.

20 Repair Shops

Ett viktig del av Nudie Jeans hållbarhetsarbete sker ute i butikerna. Dels via medarbetarnas engagemang för att få kunderna att sköta sina plagg så att de håller längre, dels för att få kunderna att lämna in trasiga eller uttjänta plagg för reparation eller återbruk/återvinning.

– Vi har i dag ett 20-tal Repair Shops runtom i världen där kunderna kan komma in och få sina jeans eller jackor lagade utan kostnad hur många gånger som helst. Det går också bra att lämna in plaggen till oss och få rabatt på nya jeans i utbyte. En del av de inlämnade plaggen kan säljas som snyggt inslitna second hand-jeans, andra går till återvinning. 

Repair Shop-konceptet har tagits emot väl. Konceptet ärviktigt inte bara för att man på det sättet förlänger livet och sluter kretsloppet för plaggen, utan också för att det sänder en viktig signal om att Nudie Jeans står för kvalitet och långsiktigt ansvarstagande, menar Sandya Lang.

Hållbarhetsarbetet ökar försäljningen

– En del har invänt att Repair Shops-konceptet skulle kunna påverka försäljningen negativt, men vi ser tvärtom att det stärker vårt varumärke och ökar vår försäljning på sikt. Vi får mer lojala kunder och fler besök i butiken. Den ökade servicen i butikerna har också lett till mer medvetna kunder – och medarbetare som är mer uppdaterade och engagerade när det gäller hållbarhetsfrågor.

– Vi satsar mycket på utbildning och information till medarbetarna. Kunderna förväntar sig att kunna få svar på frågor om kemikalier direkt i butiken eller via sociala medier. Och det gäller att kunna svara snabbt och korrekt.

Visste du att…

... 100 procent av Nudies jeans och jeansjackor är tillverkade i ekologisk bomull.

Sandya Langs bästa tips

  • Ta kontroll över din leverantörskedja, designa produkter som tål att repareras och återanvändas och satsa på långvariga leverantörsrelationer.
  • Hitta din egen nisch i hållbarhetsarbetet. Börja med konkreta, närliggande saker och höj sedan ambitionsnivån stegvis.
  • Involvera alla nivåer i företaget i hållbarhetsarbetet – och glöm inte att få med er kunderna.
Publicerad: 2016.04.14 Senast uppdaterad: 2016.04.14 Kategorier: Hållbar handel Artiklar, Hållbar handel

Skriv en kommentar