Handlarna spår sval försäljning i sommar

Vikande tro på försäljningsutvecklingen och en fortsatt svag lönsamhet gör att Framtidsindikatorn sjunker från -7 i maj till -16 i juni. Det visar Svensk Handels Handelsbarometer. 

Fler än hälften av handlarna (54 procent) tror att handeln som helhet kommer att uppleva minskade vinstmarginaler i sommar. Dessutom har andelen handlare som tror på ökade försäljningsvolymer de kommande tre månaderna minskat.

– Med en kylig sommarstart som sänkt försäljningsförväntningarna, stigande arbetsgivaravgifter som sänkt anställningsplanerna och den starka dollarn som sänkt lönsamheten är handelns framtidstro körd i botten, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

75 000 sommarjobb i handeln
I juni månads Handelsbarometer fick handlarna även svara på frågor om sommarjobb. Tre av fyra handlare tar in sommarvikarier i sommar. I dagligvaruhandeln är siffran hela 82 procent. Totalt skapar handeln uppskattningsvis 75 000 sommarjobb.

– Sommaren är en av våra viktigaste arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det ger många ungdomar chansen att ta det första viktiga steget in på arbetsmarknaden, säger Jonas Arnberg.

Tre av fyra handlare svarade att sommarjobb ofta leder till fortsatt arbete inom företaget. För dagligvaruhandeln var siffran 85 procent.

För intervju eller mer information ring gärna:
Jonas Arnberg, chefsekonom Svensk Handel, 010-471 85 75
Hans Tjernström, pressekreterare Svensk Handel, 010-471 86 96

Publicerad: 2015.06.15 Senast uppdaterad: 2015.06.18 Kategori: Rapporter

Skriv en kommentar