Handlarnas framtidstro repar sig

Framtidstron i handeln steg i mars månad men Framtidsindikatorn, som väger samman handlarnas förväntningar på försäljningsutveckling, nyanställningar och lönsamhetsutveckling, ligger fortfarande på minus.

Hela 41 procent av handlarna tror på en negativ lönsamhetsutveckling i handeln de närmsta tre månaderna. Framtidsindikatorn hålls uppe av en stark tro på ökad försäljning.

– En positiv försäljning under julhandeln och inledningen på det nya året lyfter handlarnas optimism. Framtidstron hålls tillbaka av negativ tro på lönsamhet och nyanställningar, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

Valutakursen påverkar

I mars månad fick handlarna även svara på frågor om varuinköp och prissättning. Hela 73 procent av handlarna säger att deras lönsamhet påverkas av valutakursen.

– Riksbanken trycker med sin räntepolitik ner den svenska kronkursen men med detta också handelns lönsamhet, säger Jonas Arnberg.

I sällanköpsvaruhandeln uppger 55 procent av handlarna att andelen importerade varor i butikens sortiment är så hög som 81-100 procent.

För intervju eller mer information ring gärna:
Jonas Arnberg, Chefsekonom, 072-571 85 75
Hans Tjernström, Pressansvarig, 010-47 18 650

Publicerad: 2015.03.16 Senast uppdaterad: 2015.03.16 Kategori: Rapporter