Låga förväntningar på nyanställningar i handeln

Trots att tron på ökad försäljning i den egna butiken stiger landar Framtidsindikatorn på -11 i månadens Handelsbarometer. Låga förväntningar på nyanställningar och lönsamhet drar ned.

Hela 42 procent av handlarna tror att antalet anställda i detaljhandeln som helhet kommer att minska de kommande tre månaderna. Inte en enda handlare i panelen av butiksägare och chefer tror på en ökning. En historisk bottennotering för Svensk Handels Handelsbarometer.

– Det är väldigt oroande besked från handlarna. Hotet om höjda arbetsgivaravgifter för unga lamslår anställningsviljan i handeln, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

Dessutom spår var fjärde handlare (26 %) en negativ lönsamhetsutveckling i den egna butiken. Det bekräftar bilden att många handlare brottas med tuff lönsamhet.

Potential för mobila betalningar 

I månadens Handelsbarometer fick handlarna även svara på frågor om nya betallösningar i butik. Bland dagligvaruhandlarna är 86 procent intresserade av att införa nya tekniska lösningar för betalning i butik. 

– Vi kommer att få se nya betallösningar vinna mark de närmsta åren. Det kan ge mervärde till både handlare och kund. Det är glädjande att handlarna vill haka på tåget, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel. 

Handlarna anser att ökad säkerhet till följd av minskad kontanthantering, billigare transaktionskostnader och en enklare hantering för kunderna är de största fördelarna med nya betallösningar.

För intervju eller mer information ring gärna:
Jonas Arnberg, chefsekonom Svensk Handel, 010-471 85 75
Bengt Nilervall, betalansvarig Svensk Handel, 010-471 85 44
Svensk Handels pressjour 010-471 86 50

Publicerad: 2015.02.16 Senast uppdaterad: 2015.02.24 Kategori: Rapporter